Umut Oran’dan Hükümete 'zam Yapma' Çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hükümetin bütçede bozulan dengeleri düzeltmek amacıyla...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hükümetin bütçede bozulan dengeleri düzeltmek amacıyla otomotiv, sigara gibi ürünlerdeki ÖTV ve tapu harcı gibi dolaylı vergileri artırarak zam bombardımanına hazırlandığını söyledi.

Oran, 10 milyar liralık ek gelir sağlamaya hazırlanan AKP Hükümeti’nin kendi başarısızlığını halka yüklemeye hakkı olmadığını belirterek duruma tepki gösterdi ve hükümete gönderme yaptı: "Zam yapma, tasarruf et! Halka zulmedeceğine önce kendi harcamalarını kıs."

Reklam
Reklam

Oran, ülke ekonomisindeki olumsuzlukların ve artan belirsizliklerin etkisiyle iç talebin hız kestiğini belirterek, vatandaşın tüketimde frene bastığı bir dönemde, dolaylı vergileri artırmanın, tüketimin daha da kısılmasına yol açacağını, bu nedenle hükümetin öngördüğü ek gelire de kavuşamayacağını, sonuçta halkın lokmasının daha da küçülmüş olacağını söyledi.

Toplam vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 65’ini oluşturan dolaylı vergilerin, gelir durumuna bakılmaksızın herkesten aynı oran ve miktarlarda alınması nedeniyle vergi adaletsizliğini artıran, halkı yoksullaştıran bir faktör olduğunu belirten Oran, "Dolaylı vergilerin payını artırmak değil, düşürmek lazım” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenen CHP’li Oran, şu soruyu sordu: "Ekonomiyi kötü yönetiyorsunuz. Riskleri öngöremiyorsunuz.Yanlış vizyon ve uygulamalarınızla bütçe dengelerinin bozulmasına siz yol açıyorsunuz. Dolaylı vergileri artırmayı ise devletin iki yakasını bir araya getirecek finansmanı temin etmenin yegane yöntemi olarak görüyorsunuz. Halkın zorunlu tüketim maddelerine vergi yoluyla zam yaparak, boğazından geçen lokmayı daha da küçültüyorsunuz.Kendi başarısızlığınızı halka yüklemeye hakkınız yok! Neden fuzuli harcamaları kısma yoluna gitmiyorsunuz?”

Reklam
Reklam

Oran, 10 milyar liralık vergi paketi hazırlayan hükümetin Suriye yönetimini devirmek için yürüttüğü operasyona tüm kamu imkanlarını seferber ettiğini iddia etti. Oran, hükümet yetkililerinin yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu: "Sayıları 100 bine ulaşan sığınmacıların barınması, muhaliflere verilen silah ve mühimmat yardımına ne kadar para harcadınız?, Tüm devlet imkanlarını seferber ettiğiniz bu davanızda, izleyen dönemde kaç milyar TL harcamayı öngörüyorsunuz. Bu harcamaları nereden karşılıyorsunuz?, Bu harcamaların bütçe dengeleri üzerindeki etkisi nedir, bunun boyutu nereye ulaşacak?, Bu işe harcadığınız paraları, vergi zamları yoluyla Türk halkından çıkarmaya mı çalışıyorsunuz. Bu hakkı size kim veriyor?"

Hükümetin bütçe açığını kapatmak için aşırı boyutlardaki dolaylı vergilerle halka yüklendiğini, AKP’li belediyelerin ise şelale, fıskiye, havuz gibi hayati olmayan yatırımlara fütursuzca para harcamasının bir çelişki olduğunu ve bu harcamalar üzerinde denetim olmadığını ileri süren Oran, “Bütçe açığına yol açan kara deliklerden biri de budur. Ayrıca AKP’li belediyelerin borçlarının, bütçe dengesini bozacak ölçüde ödenemez duruma ulaşması ve hükümetin buna göz yumması en basit deyimiyle ayrımcılık ve suistimale göz yummaktır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bütçe dengelerini sağlamak amacıyla zamma başvurma yönteminin sakıncalarını Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı’nın “Biz zam yerine daha çok harcama kısıcı önlemler istiyoruz” sözleriyle dile getirdiğine dikkat çeken Oran, MB Başkanı Başçı’nın dahi bütçe dengeleri açısından zamları sadece bir risk unsuru olarak gördüğünün altını çizdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: