Un Sanayicileri Derneği’nden, Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Altuner’e Ziyaret

Doğu Anadolu Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ata Altay ve yönetim kurulu üyeleri, bir...

Doğu Anadolu Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ata Altay ve yönetim kurulu üyeleri, bir süre önce görevine atanan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner’i makamında ziyaret etti.

Başkan Altay, Altuner’e yeni görevinde başarılar diledi. Bu yıl yağışların fazla olmamasından dolayı kaliteli buğday bulmaktan sıkıntı çektiklerini ifade eden Altay, insanların temel besin kaynağının ekmek olduğunu ve fiyatının yükselmemesi gerektiğinin altını çizdi. Bölgede sertifikalı buğday bulmakta sıkıntı çektiklerini de söyleyen Altay, “Bölgemizde şuan ekilen buğday 50 yıldır ekimi yapılan ve gün geçtikçe protein kalitesi düşen buğday çeşitleridir. Çiftçilerin atadan kalma yöntemlerle üretim yapmaktan vazgeçirmek ve sertifikalı tohum konusunda bilinçlendirilmek gerekir. Son yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen buğday kalite olarak Konya’yı geçti. Bunun tek sebebi çiftçilerin bilinçlendirilmesinden kaynaklanıyor. Sertifikalı buğday kullanmak konusunda ısrarlı olunursa verim artar” dedi.

Reklam
Reklam

Van’da buğday alım satımını yapan tüccarların olmadığını da altını çizen Ata Altay, “Daha önceki yıllarda uygulanan yanlış politikalar tarımı bu hale getirdi” şeklinde konuştu.

Gerçekleşen ziyarette duyduğu memnuniyeti dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ise Van’da kuraklıktan kaynaklı kaybın yüzde 50 civarında olduğunu ve özellikle kaba yeme dayalı tarım alanında bu kaybın daha fazla olduğuna dikkat çekti. 28 Ağustos’ta bakanlıkça yayınlanan bir genelge ile kuraklıkta etkilenen çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ile Ziraat Bankası’na olan borçlarının bir yıl süre ertelendiğini söyleyen Altuner, özellikle stokçuların oyununu bozmak için bakanlığın buğday ithalatına da izin verdiğini kaydetti. Altuner, “Türkiye olarak gerek tarımsal ve gerekse hayvansal ürün üretiminde belli bir seviyeyi yakalamış durumdayız. Daha önce İsrail’de tohum ithal eden Türkiye şimdi ihraç yapacak duruma geldi. Bölge bölge, il il halen bazı eksikliklerimiz var. Ama genel olarak iyi durumdayız” dedi.

Reklam
Reklam

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçilere sağladığı destekler hakkında da bilgi veren Fevzi Altuner, “Dünyanın her tarafından tarım ve tarımsal ürünler desteklenmektedir. Biz de yapıyoruz. Zaten yapmamış olsaydık şimdi yüzde 8’lerde olan işsizlik oranı 2-3 katına çıkardı” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: