KONYA (İHA) - Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Nurettin Demirpolat, un sektörünün önündeki en büyük sorunun kapasite sorunu olduğunu söyledi. Türkiye'deki un fabrikalarının kapasitesinin 36 milyon ton olmasına karşılık ihtiyacın 11 milyon ton olduğunun altını çizen Nurettin Demirpolat, bir çok fabrikanın kapanmanın eşiğinde olduğunu belirtti.
Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Nurettin Demirpolat, Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında sektörlerinin sorunlarıyla ilgili bilgiler verdi. Un sektöründe büyük sıkıntılar yaşandığına işaret eden Demirpolat, "Sektörümüzde çalışan Türkiye'deki un fabrikalarının kapasiteleri yıllık 36 milyon ton olup, ülkemizin tükettiği un miktarı ise 11 milyon tondur. Yani kişi başına düşen un tüketimi yıllık ortalama 154 kilogramdır. Bu durumda sektörümüzde üçte iki oranında atıl bir kapasite vardır. Orta Anadolu'da ise yıllık üretim kapasitesi 3 milyon 600 bin ton olup, günlük kapasite 12 bin tondur. Bu kapasitemiz dikkate alındığında şu anda fabrikalarımız yüzde 20 kapasite ile çalışmaktadır. Yüzde 80 kapasite çalışmamaktadır. Hatta fabrikasını kapatmak zorunda kalan arkadaşlarımız bulunmaktadır" dedi.
Atıl kapasite sorununa mutlaka çözüm bulmak zorunda olduklarına dikkati çeken Demirpolat, "Atıl kapasitenin büyük bir bölümünü disipline edilmiş ihracata kaydırmak zorundayız. Şu anda dünyada un ihracatı 10 milyon ton civarında. Türkiye ise 2004 yılı verilerine göre bu ihracatın 1 milyon tonunu gerçekleştirmiştir. Bu on milyon tonluk dünya un ihracatı tam anlamıyla bir kurtlar sofrası konumundadır. Biz bu kurtlar sofrasındaki aslan payını alabilme azmi içerisindeyiz. Bunun için 2005 yılı itibarı ile Türkiye'nin un ihracat hedefi olan 2 milyon tonu daha da artırmak zorundayız. Atıl kapasitenin ihracata yönlendirilmesi ile iç piyasaya çalışan fabrikalarımız da önü açılmış olacaktır" diye konuştu. Demirpolat, undaki kalitenin artması için kaliteli buğday üretimine ihtiyaç olduğunun altını çizdi.