Unakıtan: Bana yamuk yapmayın

ADANA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bugüne kadar 33 milyar dolarlık özelleştirme yaptıklarını belirterek, "Karlı zararlı ne varsa satacağız" dedi. Unakıtan, önümüzdeki yıl fişler üzerine "kazı-kazan" sistemi uygulayabileceklerini de kaydetti.

Unakıtan, 2004 yılı gelir ve kurumlar vergisi rekortmenleriyle, başarılı ihracatçılara ödül törenine katıldı. Bakan Unakıtan, törende sırasında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın Çin gezisi sırasında gördüğü ve Maliye Bakanı Unakıtan'a önerdiği fişler üzerindeki kazı kazan sisteminin Türkiye'de de uygulanabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin artık bir AB ülkesi olduğunu söyleyen Unakıtan, "Ekonomimiz ve müktesebatımız AB ülkeleri gibi olacak. Bunun gereğini yerine getirmek zorundayız. Bunlara hızlı bir şekilde ulaşmamız lazım. Türkiye'nin ekonomisini bu ülkeler gibi kalkındırmamız lazım. Türkiye'de yakın zamanlara kadar milli gelir 2 bin 100 dolara kadar düştü. Gelen iktidarlar ülkeyi daha da geriye götürdü. Bu sene milli geliri 5 bin dolara çıkardık. Demek ki, bu millet istediği zaman bu başarıyı gösteriyor. Ülkenin 1. hedefi ekonomiyi büyütmek, gerisi laftan ibaret. Türkiye'nin refah düzeyini, kişi başına düşen milli gelirini arttırmak zorundayız. Bunun için daha fazla üretmemiz lazım. Bu yıl milli gelirimiz 360 milyar dolar oldu. Almanya'da bu oran 2.5 trilyon dolar, Fransa'da 2 trilyon dolar. Bizim 6-7 katımız. O zaman bizde öyle üreteceğiz. Teknolojiye önem vereceğiz. Yatırım ve üretim lazım. Onun içinde yatırım ortamını düzeltmemiz lazım. Biz hükümet olarak bunu yaptık" dedi.

Türkiye'nin sürekli bir büyüme sağladığının da altını çizen Unakıtan, "1990'lı yıllarda enflasyon yüzde 70'lerde idi, şimdi yüzde 7.5 seviyesinde. AB'de bu oranlarda yok. Faizler düştü daha da düşecek. Türkiye son 10 yıldır sürekli bir büyüme sağlayamıyordu. Ama 4 yıldır büyüyor daha da büyüyecek. Büyüme oranımız yüzde 5. Bu oran 'az' diyorlar, bırakın bu lafları burada önemli olan sürekli olması. Bu sene yüzde 5 dedik, daha fazla çıkacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Özelleştirmelerin artarak süreceğini de vurgulayan Unakıtan, şöyle devam etti:
"Devlet ticaret yapmaz, devlet bankacı olmaz, devlet devlettir. Devleti küçültüyor, daha etkin hale getiriyoruz. Kalkınmanın temelini özelleştirme olarak gördük. Yatırımın önündeki her engeli kaldırıyoruz. Karlı, zararlı ne varsa satacağız. Geçen yıl 65 milyar YTL'lik yatırım yaptık. Bunun büyük bir kısmını özel sektör yaptı. Demek ki, inanınca oluyor. Bu sene bu yatırım 100 milyar YTL'ye çıktı. Türkiye bunları ilk defa görüyor. Bunun 4'te 3'ünü özel sektör yapıyor. Yabancı sermayeyi ülkeye çekmek zorundayız. Türkiye'de ki yatırımcılar yetmiyor. İşsizliğe çare için yabancı yatırımlara ihtiyaç var. Her ülkede bunun uğraşı veriliyor. Bunun için ekonomiyi istikrarlı ve güvenli hale getirmeliyiz, o zaman yabancı sermaye geliyor."

"2005 YILI MASTRİCH KRİTERLERİ'NE UYGUN OLDU" Ülkenin bu zamana kadar iyi idare edilmediğini de ileri süren Unakıtan, şunları söyledi:
"3 tane oy uğruna bu ülkeyi heba etmişler. 'Damda tütün yetiştir alayım' demişler. 70 milyon insandan al topla götür, sonra da tütünleri yak. Şimdi özelleştirmede 30 milyon dolara fabrika sattık, sattığımız fabrikalardan vergi almaya başladık. Devlet bu işi yapamaz. Fatura bu millete çektirildi, dolayısıyla devleti kendi asli fonksiyonlarına çekmek lazım. Şimdiye kadar 33 milyar dolarlık özelleştirme yapmışız. Bu para devletin kasasına giriyor. Bütçemizde açıkları azalttık. 2005 yılı Mastrich Kriterleri'ne uygun oldu. Bütçe disipliniyle bunu sağladık. Almanya halen Mastrich Kriterleri'ni tutturamadı. Hesabını iyi bileceksin. Maliye politikaları, ekonomik büyümeyi önleyici politikalar olamaz. Onun için vergileri düşürdük. Almanya yükseltiyor biz düşürüyoruz. Yatırım için vergi indirimine gidiyoruz. Bundan sonra ekonomi daha da büyüyecek. Bize 'zenginlerin vergisini indirdiniz' diyorlar. İnsaflı olun, ülkenin kalkınmasında herkes pay alır. En büyük payı ise en alt kesimde çileyi çeken işsizler alır. Eğer fakiri fukarayı düşünecekseniz, yatırımın önünü açacaksınız. Bizim yolumuz, gidişatımız bu. Bundan taviz vermeyeceğiz. Yapısal reformlara da devem edeceğiz."

Reklam
Reklam

Güçlü Türkiye güçlü dış politikanın ekonominin iyi olması ile mümkün olacağını vurgulayan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık biz bu dünyanın içinde onurlu yerimizi almak zorundayız. Hiç çaresi yok, dişimizle tırnağımızla çalışacağız. Yapılanlar yeterli değil, yeterli görmeyeceğiz. Geçtiğimiz yıl 6.5 katrilyon yatırıma ayırdık, bu sene 15 katrilyon. Bitmeye yakın projelere pay ayırıyoruz. Ekonomiye kazandırılacak yatırımlara öncelik veriyoruz. Türkiye olarak diğer ülkelerle rekabet etmek zorundayız. Karşımızda Çin, Hindistan gibi ülkeler var. Dünyadaki dengeler değişiyor. Güçlü Türkiye güçlü dış politika istiyorsak ekonomimiz güçlü olacak. Bizim istihdam üzerindeki vergi yükü yüksek. Maliyetlerimizi düşürmek için üreticilerimiz yatırım yapsın. Herkese vergileri eşit şekilde indirdik. Önümüzdeki yıl istihdam üzerindeki maliyetleri indireceğiz. Kredi kullanımındaki bankacılık aracı faaliyetlerini de indireceğiz. Bunları yapmak için bana yamuk yapmamanız lazım. Bundan sonra 'ben zarar ediyorum' diyene soracağız. Her sene zarar etmek yok. En büyük ortağınız benim, zararınıza karışmam, ancak karınıza karışırım. Az kar etmeyeceksiniz, zarar hiç etmeyeceksiniz."

Reklam
Reklam

Kayıtdışıyla mücadelelerinin süreceğini de belirten Unakıtan, "Bu yıl 35 bin kişiye vergi dairelerinin yolunu öğrettik. Bunlar artarak devam edecek. 2006 yılında herkesin kimlik numarası vergi numarası olacak. Her tarafa radarlarımızı yerleştiriyoruz. Sakın bedel ödemeye kalkmayın. Vergiyi indirdim, en düşük 15, en yüksek 35. Eskiden 65'lerde geziyordu. Artık tehlikeli işler yapmayın. 5 kazanın 1'ini devlete ödeyin, siz rahat biz rahat paşa paşa gidelim. Türkiye'nin kayıt dışını tahammülü yok. Artık paramızın kıymetini biliyoruz. AB'ye katılım sürecinde kayıtlı ekonomiye geçmek zorundayız. Gerekirse önümüzdeki yıl fişlerde kazı kazan sistemini de başlatabiliriz."
Unakıtan, konuşmasının ardından Adana Valisi Cahit Kıraç tarafından kendisine verilen plaketi alırken, dereceye giren vergi rekortmenlerine de ödüllerini verdi.