Unakıtan hakkındaki 3. gensoru önergesi

ANKARA (İHA) - CHP tarafından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında verilen 3. gensoru önergesinin TBMM Genel Kurulu'daki ön görüşmesi, gelecek hafta Salı günü yapılacak.

Unakıtan hakkındaki gensoru önergesi, "Kızına ait şirketin Telsim-Vadafone ile ilişkilerinde, likit ve pastörize yumurtaya uygulanan KDV oranının indirilmesinde çocuklarıyla işbirliği içerisinde nüfuz ticareti yoluyla görevini kötüye kullandığı", "lojman giderlerini kamuya ödeterek siyasi ahlak kurallarına aykırı davrandığı" ve "bu suretle kamuyu zarar uğrattığı" gerekçesiyle TBMM Başkanlığı'na verilmişti. CHP Unakıtan hakkında daha önce 14 Ekim 2005 ve 6 Şubat 2006 tarihlerinde gensoru önergesi vermiş, ancak önergeler ön görüşmede reddedilmişti. CHP tarafından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında verilen 3. gensoru önergesinin ön görüşme tarihi belli oldu. Gensoru 14 Mart Salı günkü birleşimde ele alınacak. TÜPRAŞ, Galataport, 2B ve mısır ithalatıyla ilgili iddialara Maliye Bakanı Unakıtan'ın cevap veremediği ileri sürülen gensoru gerekçesinde ise şu görüşlere yer verildi:

Reklam
Reklam

"- AK Parti iktidarı, seçim meydanlarında verdiği sözü unutarak, bizzat Başbakan'ın desteği ve siyasi himayesiyle Kemal Unakıtan'ı açıkça korumuştur. Başbakan'ın, çıkar karşılığında basın organlarının Maliye Bakanı'nın üzerine gittiğini, kendisinin Bakana kefil olduğunu belirten açıklamaları, ibretle izlenmektedir. Bu tavırlar, bu sahipleniş, konuyu artık Maliye Bakanı boyutundan çıkarmış, Başbakan ve tüm AK Parti Hükümeti'ni yolsuzluk penceresine oturtmuştur.
- Bu siyasi davranış, Türk siyasetinin yolsuzluklardan arınması, halka güven vermesi, siyasetin düzey kazanması sürecine vurulmuş en büyük darbedir. Gensoruların mürekkebi kurumadan, Maliye Bakanı'nın kendisine ve yakınlarına yönelik yeni çıkar ilişkileri kamuoyunun gündemine oturmuştur. O kadar ki, bu çıkar ilişkileri aile bireylerinin de iştirakiyle artık kamu vicdanını rahatsız eden boyutlara ulaşmıştır."
Gerekçede, Maliye Bakanı'nın kızının ortağı olduğu Telemobil firmasının temsilcisi olarak 5 Eylül 2005 tarihinde Telsim'i ziyaret ederek ürünlerini pazarlamaya çalıştığı iddia edilerek, "Bu açıkça bir nüfuz ticaretidir. Çünkü, soyadı Unakıtan olmasaydı böyle bir görüşmeyi gerçekleştiremezdi. Kaldı ki Zeynep Unakıtan, bu görüşmeyi başlangıçta inkar etmek suretiyle, nüfuz ticareti yaptığını bir anlamda tevilli olarak kabul etmiştir" denildi.
Maliye Bakanı'nın oğlunun, pastörize yumurta yatırımı yaptığı süre içinde pastörize yumurtadaki KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiği ifade edilen gerekçede, şu ifadeler yer aldı:
"Kefen bezinden yüzde 18 KDV alan bir kamu yönetiminin, bu konuda toplumsal bir talep olmamasına karşın, likit ve pastörize yumurtadaki vergi oranını düşürmesi, sorgulanması gereken bir durumdur. Oğul Unakıtan, bu yatırımı yapmasa idi, likit pastörize yumurtada KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülecek miydi? Bu açıkça, Unakıtan ailesine sağlanan haksız bir imtiyazdır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milletvekillerinin lojmanda değil, halkın arasında oturması gerektiğini söylemiş ve bunun üzerine de TBMM lojmanları satılığa çıkarılmıştır. Bir Maliye Bakanı, hangi gerekçeyle lojmanda oturmaya devam ediyor? Hangi gerekçeyle lojman masraflarını devlete ödetiyor? Acaba, Unakıtan sade bir yurttaş gibi kiralık bir dairede oturmasını sağlayacak gelir düzeyinden mi yoksundur?"

Reklam
Reklam