UNESCO Türkiye’yi kınadı

UNESCO’nun Bulgar başkanı Bokova, Türkiye’deki demokrasiyle basına karşı şiddetin uyuşmadığını kaydetti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (ANKA) -Kahraman Halisçelik Bildiriyor- Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Müdürü İrina Bokova, Türkiye, Brezilya ve Kolombiya’da meydana gelen gazeteci cinayetlerinden dolayı üç ülkeyi kınayarak sözkonusu cinayetlerin demokrasi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu savundu.

Türkiye’deki demokrasiyle basına karşı şiddetin uyuşmadığını kaydeden UNESCO’nun Bulgar başkanı Bokova, “Türk toplumunun sağlığı, insan hakları ve ifade özgürlüğü için bu suçun sorumluları bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmelidir” dedi. Bokova, üç ülkenin yetkililerine yaptığı çağrıda, “Medyayı susturmak için şiddete başvuranları bir an önce yakalayıp adalete teslim edin” dedi.

Reklam
Reklam

Bokova, Kolombiyalı gazeteci Harold Humberto Rivas Quevedo’nun bir cenaze evini ziyaret ederken öldürüldüğünü, Brezilyalı gazeteci Jose Givonaldo Vieira’nin Kuzey Doğu Brezilya eyaletlerinden Pernambuco’da arabasında kimliği belirsiz kişiler tarafından bir cinayete kurban gittiğini hatırlattı. İrina Bokova, Türkiye’de de özellikle yerel yolsuzluklar hakkında araştırma haberler yapan Güney Marmara’da Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cihan Hayırsevenler’in Balıkesir’in Bandırma ilçesinde öldürüldüğünü söyledi.

Bokova “Demokratik seçenekler kamuoyu tartışmalarından beslenir ve iyi ve temiz yönetim ancak hür bir basın aracılığıyla sağlanır. Dolayısıyla bu cinayetlerin sorumlularının bir an önce bulunarak adalete teslim edilmeleri gerekmektedir” ifadesini kullandı.