Unıce'den Türkiye'ye AB desteği

LAHEY (İHA) - Avrupa Özel Sektörü, Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyelik müzakerelerinin başlatılmasına destek verdi.

Avrupa özel sektörünün temsil kuruluşu Avrupa Sanayi ve İşverenler Konfederasyonları Birliği'nin (UNICE), bugün AB dönem başkanı Hollanda'nın Lahey kentinde toplanan Başkanlar Konseyi, 17 Aralık'ta toplanacak AB Zirvesi'ne, "Türkiye'nin AB üyeliğini destekleme" mesajı iletmeyi kararlaştırdı.

Avrupa iş dünyasını temsil eden AB üyesi ülkelerin özel sektör kuruluşlarının ortak bildirisinde şu görüşlere yer verdi:

Reklam
Reklam

"UNICE için, Avrupa Komisyonu'nun 6 Ekim 2004 tarihinde, Türkiye ile ilgili yayınladığı raporlar ve öneriler, Avrupa Konseyi'nin 17 Aralık 2004 tarihinde Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılması ile ilgili vereceği kararı için sağlam ve dengeli bir zemin oluşturmaktadır. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında istikrarlı, güçlü ve uzun dönemli ekonomik ilişkilerin bulunması nedeni ile sözkonusu ilişkilerin daha fazla güçlenmesi Avrupa iş dünyası açısından önem taşımaktadır.

UNICE, Avrupa Komisyonu'nun raporlarının ve önerilerinin Türkiye'nin Kopenhag siyasi ve ekonomik kriterleri ile ilgili olarak kaydettiği ilerlemenin altını çizerken, aynı

zamanda ekonomik entegrasyon konusunda daha fazla mesafe katedilebilecek alanları ve Türkiye'nin AB'ye olası üyeliğinin Birlik için doğuracağı sonuçları vurguladığına dikkat çekiyor.

UNICE, AB Komisyonu'nun önerdiği süreç ve şartlar çerçevesinde, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasını desteklemektedir."

UNICE Başkanlar Konseyi'nde, Avrupa'da ekonominin genel durumu, AB'nin rekabet politikaları çerçevesinde Lizbon Stratejisi ve bu strateji ile ilgili Komisyon'un Wim Kok raporu, AB'nin genişleme süreci ile bağlantılı olarak güvenlik ve terörizmle mücadele politikaları, dünyadaki iklim değişikliklerinin ekonomik sonuçları ve Kyoto protokolü, Avrupa - ABD ilişkileri ve yeni AB Anayasası çerçevesinde AB bütçesi konuları ele alındı. TÜSİAD heyeti de toplantıda ve paralelindeki temaslarda, Türk iş dünyasının bu konulara bakışını ve Türkiye'nin AB üyeliği yolunda attığı adımları Avrupalı muhataplarına aktardı.

Reklam
Reklam

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) da, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı'nın başkanlığında bir heyetle UNICE'nin Lahey Zirvesi'ne katıldı. Heyette Sabancı'nın yanısıra, TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel ile AB ve UNICE nezdinde TÜSİAD ve TİSK Temsilcisi Bahadır Kaleağası yer aldı.

Tüm Avrupa ülkelerinin özel sektör örgütlerinin başkanları ve üst düzey temsilcilerinden oluşan katılımcılar, UNICE Lahey Zirvesi öncesinde, 25 Kasım'da (dün), Avrupa özel sektör heyeti olarak, AB Dönem Başkanı ve Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ve Hollanda Kraliçesi Koningin Beatrix tarafından kabul edildiler.