UNICEF: HIV'li yeni doğan bebeklerin durumu vahim

Paris (AA) - Dünya genelinde halen çok sayıda çocuğa AIDS virüsü bulaştığı, özellikle HIV taşıyan yeni doğan bebeklerin durumunun vahim olduğu bildirildi.

BM Çocuk Fonu'nun (UNICEF), BM AIDS ve BM Nüfus Fonu ile hazırladığı 2008 raporu, AIDS konusunda büyük gelişmelerin kaydedildiğini, ancak yeni doğanlar için harcanan çabaların yetersiz kaldığını gözler önüne seriyor.

2005'de az ve orta gelirli ülkelerde tedavi gören çocukların sayısı 75 bin iken bu sayının 2007'de 200 bine yaklaştığının belirtildiği raporda, şimdiye dek ilk kez bu kadar fazla hamilenin HIV'in bebeklerine bulaşmasını önlemek için yardım aldığı ve ilk kez bu kadar çocuğun tedavi gördüğüne işaret edildi. Ancak Paris'te sunulan raporda 15 yaşın altındaki 2 milyon çocuğun HIV ile yaşadığı, 2007'de 370 bin çocuğa virüsün bulaştığı ve bunların 270 bininin öldüğü vurgulanırken, az ve orta gelirli ülkelerde hamilelerin sadece yüzde 18'ine HIV testi yapıldığı da belirtildi. Raporda, 1 yaşın altındaki bebeklerin tedavi göremediği belirtildi ve bu çocukların, teşhis konulamadan AİDS'e bağlı hastalıklardan öldüğü vurgulandı.

Reklam
Reklam