UNICEF: Irak'ta çocuklar aç

Cenevre -AA- BM, Iraklı çocukların durumunun geçen yılkinden de kötü olduğunu bildirdi.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) acil durum programları müdürü Dan Toole, Iraklı çocukların durumunun 1 yıl öncesinden, hatta 3 yıl öncesinden daha kötü olduğu belirtti.

Toole, artık Iraklıların, Irak'a uygulanan uluslararası ambargolarla baş edebilmek için idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin döneminde verilen, hükümetin karşıladığı gıda yardımlarını bile güvenli bir şekilde alamadığını söyledi.

Irak'taki kadınların ve çocukların durumunun, Samarra'daki Şii türbesinin Şubat 2006'da bombalanmasından bu yana önemli oranda kötüleştiğini kaydeden Toole, ABD'nin Saddam rejimini devirdiği 2003'ten kısa süre sonra halkın ülkede özgürce seyahat ederek, gıda marketleri ve sağlık merkezlerine gidebilmesinin sağlandığı ortamın da artık bulunmadığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Askeriye türbesinin bombalanmasından sonra, hala devam eden mezhepler arası şiddet olayları patlak vermişti.

Beslenme ve sağlıkla ilgili göstergelerinin kötüye gittiğini söyleyen Toole, UNICEF'in ülkeden kaçan mültecilerden bu konuda aldığı bilgilerin endişeye yol açtığını belirtti.
Toole, ülkedeki şiddet yüzünden annelerin çocuklarını okula göndermeye, ya da muayene ve besin takviyesi için sağlık merkezlerine götürmeye
korktuğunu da söyledi.