Ünilig Protokol İmza Töreni Yapıldı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, protokolün imzasıyla ilgili olarak, "Sporda centilmenlik kuralları, Fair-play disiplini,...

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, protokolün imzasıyla ilgili olarak, "Sporda centilmenlik kuralları, Fair-play disiplini, sporun bir ahlak ve erdem olarak tüm branşlarda karşılık bulması çabası ÜNİLİG ile perçinlenmiş olacak" dedi.

Göreve geldiği günden beri birçok branşta Liseler Arası Deplasmanlı Ligleri (LİLİG) ve Üniversiteler Arası Deplasmanlı Ligleri (ÜNİLİG) oluşturmayı hedefleyen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ardından Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) da ikna etmeyi başardı. Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de üniversite ligleri için protokol imzalandı. Bakanlıkta düzenlenen protokol imza törenine altı branşta kurulacak liglerin, federasyon başkanları ve YÖK temsilcileri de yer aldı. Projeye göre, voleybol, basketbol, masa tenisi, hentbol, futsal ve korumalı futbol branşlarında ligler başlayacak.

Reklam
Reklam

İmza töreni öncesi konuşan Bakan Kılıç, "ÜNİLİG, uzunca bir süredir oluşumu için gayret gösterdiğimiz yeni bir sporda heyecan projesi" ifadelerini kullandı. Kılıç, sporu biraz daha gençleştirmek ve sporun bütün aktivitelerini ve dinamiklerini gençlerle daha aktif bir şekilde buluşturmak adına çok önemsedikleri bir proje olduğunu kaydetti.

"FAIR-PLAY DİSİPLİNİ ÜNİLİG'LE PERÇİNLENECEK"

55 il, 75 üniversite, 177 takım ve 2 bin 10'u erkek, 547'si kadın olmak üzere toplam 3 bin 57 sporcunun katılımıyla ÜNİLİG'i başlattıklarını belirten Kılıç, "Sporda centilmenlik kuralları, Fair-play disiplini, sporun bir ahlak ve erdem olarak tüm branşlarda karşılık bulması çabası ÜNİLİG ile perçinlenmiş olacak. Türkiye'nin bütün üniversitelerini sporun disipliniyle, ciddiyetiyle, ahlak ve erdem biçimleriyle buluşturmayı bu proje kapsamında hedefliyoruz. Atılan adımlar mutlaka karşılığını bulacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, Spor Genel Müdürlüğü üzerinden gereken desteği veriyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Basketbol, hentbol, masa tenisi ve voleybol branşlarında doğrudan federasyonlarla üniversite ligini devam ettirmeyi hedeflediklerini ifade eden Kılıç, "Çünkü federasyonlarımızın doğrudan bu sürecin içinde olmasının sürecin sağlıklı biçimlenmesi ve gerçek bir lig heyecanının ortaya çıkması için önemli olacağını değerlendirdik. Salon futbolu ve korumalı futbol konusundaysa Üniversite Sporları Federasyonu inisiyatif alacak" şeklinde konuştu.

"DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN' TARZINDA BİR LİG OLMAYACAK"

"Üniversiteler Arası Deplasmanlı Lig, 'dostlar alışverişte görsün' tarzında bir lig olmayacak" diyen Kılıç, projenin tabana yayılacağını belirtti. Bakan Kılıç, bu heyecanı ve coşkuyu tüm kampüslerde bütün üniversitelilerin hissetmesinin sağlanacağını anlatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Bunun için gereken desteği sağlamayı ayrıca planlıyoruz. Üniversitede maç var, konuk bir başka üniversite gelmiş ama üniversite öğrencilerinin bundan haberi yok. Salon veya saha dolu değil, böylesi göstermelik, 'yapılsın, yasak savılsın' türünde bir etkinlik peşinde değiliz. O nedenle bugün imzalarını atacak federasyonları da uyararak bu işin içine giriyoruz. Üniversite rektörlükleri bu işin içerisine tam manasıyla girecek, YÖK ile birlikte girecek. Tribünler dolacak, biz görevimizi yapacağız ama imza koyan herkesin görevini harfiyen yerine getirmesini istiyor olacağız."

Reklam
Reklam

Türkiye'nin 2020 Olimpiyat Oyunları'na aday olduğunu hatırlatan Kılıç, ÜNİLİG'in sporun olimpik ruhunu tabana ve üniversiteli gençliğe aktarma konusunda çok önemli bir inisiyatif alanı oluşturacağını kaydetti. Yakın bir tarihte olimpiyatlara sporcu hazırlamayla ilgili süreci paylaşacaklarını bildiren Kılıç, "Akabinde 2020 hedefiyle milyonlarca gencimizi spor süreçleriyle buluşturacak yeni proseslerle sizlerle birlikte olacağız. Spora yönelik kurumsallaşma ciddiyeti içindeki bu hamleler arka arkaya gelmeye devam edecek" dedi. Kılıç, sürece katkı veren bütün federasyon başkanlarına tek tek teşekkür ederek, sözlerini tamamladı.

BAYKAN: "KATILAN HER TAKIM 5 BİN TL TEŞVİK ÖDÜLÜ VERİLECEK"

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, ÜNİLİG müsabakalarının bugüne kadar Üniversite Sporları Federasyon Başkanlığı tarafından düzenlendiğini hatırlattı.

Baykan, şunları kaydetti:

"2012-2013 eğitim-öğretim yılında ise basketbol, hentbol, masa tenisi, voleybol sporlarının deplasmanlı üniversite lig müsabakalarının ilgili federasyon başkanlıklarınca düzenlenmesi, salon futbolu, korumalı futbol sporları lig müsabakalarının Üniversite Sporları Federasyon Başkanlığı'nca düzenlenmesine devam edilmesi kararı alınmıştır. Bu değişiklik kararlarının akabinde yapılan planlama çalışmaları sonucunda, Basketbol Federasyon Başkanlığı, Voleybol Federasyon Başkanlığı, Masa Tenisi Federasyon Başkanlığı, Hentbol Federasyon Başkanlığı, Üniversite Sporları federasyon Başkanlığı ile mutabakata varılarak ortak bir protokol hazırlanmıştır."

Reklam
Reklam

Baykan, katılan her takıma 5 bin TL teşvik ödülü verileceğini belirterek, ÜNİLİG'de ödül olarak, birinciye 50 bin TL, ikinciye 30 bin TL, üçüncü ise 15 bin TL verileceğini kaydetti. Konuşmaların ardından protokol Bakan Kılıç ve federasyon başkanları tarafından imzalandı. Bakan Kılıç, federasyon başkanları ile toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

ÜNİLİG BAŞLIYOR

Projeye göre, voleybol ligi 27 Şubat 2013 tarihinde başlayıp 30 Nisan 2013 tarihinde bitecek. Ligde 15 erkek takım ve 14 bayan takımı mücadele edecek. Hentbol Ligi, 2 Mart 2013 tarihinde başlayıp 9 Haziran 2013 tarihinde bitecek. 6 erkek takım ve 2 bayan takımı mücadele edecek. Salon Futbolu Ligi, 8 mart 2013 tarihinde başlayıp 29 Nisan 2013 tarihinde bitecek. 43 erkek takım ve 17 bayan takımı mücadele edecek. Basketbol Ligi 8 Mart 2013 tarihinde başlayıp 05 Mayıs 2013 tarihinde bitecek. Ligde 19 erkek takım ve 4 bayan takım mücadele edecek. Masa Tenisi Ligi 11-13 Mart 2013 arasında gerçekleştirilecek. Ligde 21 erkek takım ve 7 bayan takımı mücadele edecek.

Reklam
Reklam

KORUMALI FUTBOL LİGİ 15 ŞUBAT'TA BAŞLAYACAK

Süper Lig'de 16 takım mücadele edecek. 1. Lig'de 13 takım mücadele edecek. 15 Şubat 2013 tarihinde Korumalı Futbol Ligi başlayıp 28 Nisan 2013 tarihinde bitecek. Korumalı Futbol Ligi’ne toplam 29 takım katılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: