Üniversite hastanesinde ilk: Kalpteki iki delik ameliyatsız kapatıldı

Doğuştan kalbinde iki delik olduğunu 6 ay önce doktora gittiğinde öğrenen iki çocuk annesi Bedriye...

Doğuştan kalbinde iki delik olduğunu 6 ay önce doktora gittiğinde öğrenen iki çocuk annesi Bedriye Kuzuun (44), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde yapılan anjiyoyla ameliyat olmadan sağlığına kavuştu. İkili atriyal septal defekt (ASD) teşhisiyle gelen Kuzuun, DEÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Ömer Kozan ve Prof. Dr. Dayimi Kaya ile ekibinin başarılı çalışmasıyla neşter kullanılmadan yaşama bağlandı. Kalpteki iki deliğin birden ameliyatsız kapatılması, DEÜ Hastanesi’nde bir ilk olarak yapıldı.
Eşini 11 yıl önce kalp krizinden kaybettiğini, yeşil kartı olduğunu ve yaşamını Manisa’da sürdürdüğünü belirten Erzurumlu Bedriye Kuzuun çarpıntı, halsizlik ve göğsünde sıkışma şikayetleriyle 6 ay önce Manisa Devlet Hastanesi’ne gitti. Kalbinde delik şüphesiyle Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilen Kuzuun, burada yapılan tetkiklerde kalbinde iki delik olduğunu öğrendi. Sol kolundaki uyuşma ve çarpıntıların stresten kaynaklandığını düşünürken farklı bir sonuçla karşılaşmanın şokunu yaşadığını belirten Kuzuun, şöyle konuştu: “Doğuştan rahatsız olduğumu duymak ,moralimi çok bozdu. Manisa’da kidoktorlar ameliyat önerdi ancak DEÜ Hastanesi’nde daha önce anjiyoyla kalbindeki delik kapatılan bir hastayla görüştüm. Buradaki doktorları önerdi. İrem (14) ve Öznur (11) adında iki kızım var. Hiç beklemeden İzmir’e gelip yardım istedim. Anjiyo yapıldı. Hiçbir şeyin korktuğum gibi olmadığını gördüm. Şimdi kendimi çok hafiflemiş, yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum.”
ASD hastalığı önceki yıllarda ameliyatla tedavi edilirken günümüzde “şemsiyeyle kapatma” adı verilen yöntemin uygulandığını belirten Prof. Dr. Kaya ise şunları söyledi: “Hastamızın özelliği, kalbinin aynı bölgesinde birbirine komşu iki delik bulunması. Kliniğimizde ilk kez uyguladığımız bir yöntemle bunları, iki şemsiyeyle bir defada kapattık. Dünyada bu tür bir işlemin, ASD bulunan hastaların yüzde 1 veya 2’sinde yapıldığını görüyoruz. Bu tür rahatsızlıklar sinsi seyrediyor. Çocukluktan itibaren var olan bir şey, belli bir yaştan sonra kalbi idare edemez duruma getiriyor. Bu nedenle şikayetleri olanların kontrol yaptırmasında fayda var.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz