Üniversite hocaları da "hazırlık ödeneği" istiyor

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Görevlisi Şerafettin Özışık, üniversite öğretim elemanlarına da "Eğitime Hazırlık Ödeneği" verilmesi gerektiğini belirtti.

"Üniversite hocaları sahipsiz" diyen Şerafettin Özışık, "Ülkemizde askerin, polisin, öğretmenin, hemşirenin, imamın, belediye çalışanları ile tüm kamu personelinin sahibi var, sadece üniversitelerde görevli akademik ve idari personelin sahibi yok. Sahipsiz olmak çok kötü" yakınmasında bulundu.

Türkiye'deki eğitim sisteminin ilk, orta ve yükseköğretim olarak düzenlendiğini, her yıl okul öncesi de dahil olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve orta öğretim öğretmenlerine eğitime hazırlık ödeneği adı altında eğitim-öğretim yılı başında ödeme yapıldığını hatırlatan Özışık, "Öğretmenleri yetiştirenler sanki üniversite öğretim elemanları değilmiş gibi onlara yıllardır kuruş ödenmiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Bu yıl öğretmenlere 450 YTL eğitime hazırlık ödeneği verileceğini, her öğretmenin kılık kıyafet yönetmeliğinde de işaret edildiği gibi öğrencilerinin karşısına düzgün kıyafetleriyle çıkacağını kaydeden Özışık, "Üniversitelerde görev yapan; araştırma görevlisi, okutman, uzman, öğretim görevlisi, yardımcı doçentlerin tamamı ile doçentlerin de bir kısmı yeni bir kıyafet alamayacaklarından bu öğretim yılında muhtemelen öğrencilerinin karşısına altı yırtık ayakkabı ve yamalı pantolon ile çıkacak" diye konuştu.

Yürürlükteki Anayasa'nın 130. maddesinde; "Çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan bir düzen içinde milletin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek amacıyla, ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek üzere çeşitli birimlerden oluşan kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversiteler devlet tarafından kanunla kurulur" dendiğini hatırlatan Özışık, şöyle devam etti:
"Üniversite kurmak ve mevcut üniversitelerle öğünmek yetmez. Üniversiteleri üniversite yapan bilimsel yayın sayısıdır. Profesörler dışındaki öğretim elemanlarının çoğu bugünkü maaşıyla ayda iki kitap bile alamıyor. Eğitime hazırlık ödeneğinin bu yıldan başlayarak öğretim elemanlarına da verilmesi, maaşlarının da acilen yükseltilmesi gerekiyor."

Reklam
Reklam