Üniversite kayıt işlemleri ve e-Kayıt nasıl yapılır? E-Devlet'ten üniversite kaydı yapılır mı?

Her yıl gerçekleştirilen ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) sınavları sonucunda alına puanlara göre tercihler yapılır. Tercih süreçlerinin sonlanmasının ardından yapılan yerleştirmelerden sonra öğrencilerin kayıt yaptırabilecekleri okullar netleşir. Kayıt işlemleri de hem online hem de şahsen okula gidilerek beli tarihler arasında yapılmalıdır. Peki, üniversite kayıt işlemleri ve e-Kayıt nasıl yapılır? E-Devlet'ten üniversite kaydı yapılır mı?

E-Devlet üzerinden resmî kurumlara ulaşım sağlanarak çeşitli resmi işlemler yapılabilir. Bazı resmî evrakların da hazırlanabildiği bu sistem üzerinden ilk kayıt dahil çeşitli okul işlemleri de gerçekleştirilebilmektedir. Yükseköğretim kayıt işlemleri de online olarak belli tarihlerde yapılabilmektedir. Her okulun kayıt süreleri okul prosedürlerine ya da fakülte ve birimlere göre değişiklik gösterebilse de aşağı yukarı yakın tarihlerde gerçekleşir.

Üniversite kayıt işlemleri nasıl yapılır?

Üniversitelerin kayıt işlemleri için belirtilmiş olan tarihlerde okul tarafından açıklanan belgeleri ve işlemleri yaparak gerçekleştirilebilir. İşlemler direkt okullara giderek değil internet üzerinden de yapılabilmektedir.

Reklam
Reklam

E-Devlet sistemi üzerinden ya da okulların uygun gördüğü biçimde okul sistemi üzerinden kayıt işlemleri yapılan öğrencilerin ayrıca okula gitmesi ve elden bir belge teslim etmesi gerekliliği bulunmaz.

Kayıt yaptırmak için üniversiteye gitmeye gerek var mı?

Uzun zamandır birçok resmî işlemin yapıldığı gibi online üniversite kayıt işlemleri de yapılabildiği için günümüzde kayıt yaptırmak için üniversiteye bizzat gidilmesi gerekliliği ortadan kaldırılmıştır.

Online işlemlerin her geçen gün biraz daha arttığı çağımızda tüm okulların sistemlerine de e-Devlet üzerinden ulaşılabilmekte ve resmî geçerliliği olan belgeler de elektronik ortamda düzenlenebilmektedir.

Üniversite e-Kayıt nasıl yapılır?

Günümüzde birçok resmî işlemin internet üzerinden yapılması gibi üniversite kayıtları da internet aracılığıyla e-Kayıt olarak yapılabilmektedir. Bütün devlet dairelerini ve kamu kuruluşlarını tek bir portal üzerinden ulaşılabilir hâle getiren e-Devlet sistemi kullanılarak üniversite kayıt işlemleri de yapabilmek mümkün olur.

Reklam
Reklam

Öğrenci adayları kayıt yaptırma hakkı kazandıkları okullara kayıt yaptırmak için mevcut kişiye özel şifrelerini ve T.C. kimlik numaralarını kullanarak e-Devlet sistemi üzerinden işlem yapabilirler. Okul ile iletişim kurarak yapmış oldukları kayıt işleminin teyidini alabilirler.

E-Devlet'ten üniversite kaydı yapılır mı?

Önceden belirlenen ve açıklanan tarih aralıklarında online sistemler üzerinden kayıt yaptırılabilir. Bunun için öğrenci adayları e-Devlet sistemini kullanabilirler. Diğer tüm belgelerin tamamlanmış ve okul tarafından istenen işlemlerin yapılmış olması önemlidir.

Okullar tarafından belirtilen tarih aralıklarında gerekli işlemlerin tamamlanmış olması gerekir. Yapılan tercihlerin ardından yerleştirme sonuçlarına göre kayıt yapılacak olan okulun şartlarına göre işlem yapılır.

E-Devlet'ten üniversite kaydı nasıl yapılır?

Üniversite e-Kayıt işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilir. Öğrenci adayları online işlem yaparken öğrenci kaydının tamamlandığına dair ekran yazısını görmeden sistemi kapatmamalıdır. E-Devlet üzerinden üniversite kaydı yapabilmek için şu adımlar izlenmelidir:

Reklam
Reklam
  • Şifre ve T.C. kimlik numarası ile e devlet sistemine giriş yapılır.
  • Kayıt yaptırılacak olan okulun adı arama kısmına yazılır ve ilerlenir.
  • Gelen menüden okul adı seçilir.
  • Okul sitesinde yer alan Yeni Öğrenci kaydı tıklanır.
  • Gerekli bilgiler girilerek kaydedilir.

Üniversite kayıt için gerekli belgeler nelerdir?

Farklı okulların kayıt koşulları arasında bazı değişiklikler görülse de genel olarak tüm kayıt işlemleri aynı süreçleri içerir. Üniversitelerin genel olarak istediği belgeler de bellidir. Açıklanan üniversite kayıt tarihleri içinde belgeleri tamamlamış ve teslim etmeye hazır hâle getirmiş olmak gerekir. Kayıtlar internet üzerinden yapılacağı için belgelerin de taratılarak, istenilen formatta, belirtilen sisteme ve ilgili alanlara yüklenmesi gerekebilir.

Reklam
Reklam

Üniversite kayıt için gerekli belgeler şu şekilde listelenebilir:

  • Öğrenci adayının mezuniyetinin bulunduğu ortaöğretim kurumundan almış olduğu diplomanın onaylı örneği ya da aslı (Bunun yerine yeni tarihli mezuniyet belgesi de kabul edilmektedir.)
  • Okullardan gelen talep doğrultusunda sayısı belirlenen biyometrik fotoğraf
  • Bazı okulların taleplerine göre sağlık raporu (Bölüm ve fakülteye göre değişiklik gösterebilir.)
  • Eğer varsa katkı payının ya da öğretim ücretinin ödendiğini kanıtlayan bir belge (Makbuz ya da dekont olabilir.)
  • Kayıt öncesi okullar tarafından online sistem üzerinden eklenecek ya da şahsen elden öğrenci işlerine teslim edilecek olan diğer belgeler