Üniversite kontenjanları YÖK tarafından belirlendi

Üniversitede eğitim görmek isteyen adaylar merakla üniversite kontenjanlarının açıklanmasını bekliyordu. YÖK Başkanı Yekta Saraç, merak edilen üniversite kontenjanlarını açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç üniversite kontenjanlarını açıkladı. LYS maratonuna başlayan ve üniversitede eğitim görmeyi hayal eden adayların merakla bekledikleri üniversite kontenjanları belli oldu. Üniversite kontenjanlarının açıklanmasının ardından öğrenciler bu kontenjanların içinde kendilerine yer bulmaya çalışacaklar. Saraç açıklamasında önlisans, lisans ve özel yetenek programları için ayrılan kontenjanları rakamlarıyla birlikte duyurdu.

Üniversite kontenjanları belli oldu. YÖK'ten yapılan açıklamada 2015 yılında lisans kontenjanı 423 bin 210, önlisans kontenjanları 308 bin 375, özel yetenekle öğrenci alacak programların kontenjanları ise 26 bin 140 olarak duyuruldu. Belirlenen kontenjanların içerisinde devlet, vakıf ve Kıbrıs'ta eğitim veren üniversiteler de dahil edildi. Öte yandan belirtilen üniversite kontenjanlarına okul birincisi kontenjanları ve KKTC uyruklu kontenjanları ise dahil edilmedi.

Reklam
Reklam

YÖK'TEN ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI AÇIKLAMASI

Yükseköğretim Kurumu'ndan (YÖK), 2015 yılı üniversite kontenjanları konusunda açıklama yapıldı. YÖK'ten yapılan açıklamada, "Aşağıda 2015-ÖSYS kontenjanlarına ait özet bilgi sunulmaktadır. Bu sene kontenjanlar belirlenirken öğrenci talepleri, doluluk oranları, fiziki imkânlar, ikinci öğretimlerin durumları, geçtiğimiz yıllarda aşırı yükleme yapılan programların rahatlatılması, program açma için şart koşulan öğretim elemanlarının sayısal ve niteliksel yeterlikleri, ülkemizdeki istihdam imkânları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının planlamaları ve görüşleri gibi pek çok faktör dikkate alınmış daha önceki senelere göre daha rasyonel bir planlama yapılmıştır" denildi.

YÖK BAŞKANI SARAÇ'TAN AÇIKLAMA

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıklamasında, "13 Haziran Cumartesi günü başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavı için bu yıl yaklaşık dokuz yüz bini aşkın aday başvurmuştur. Adayların bir kısmının geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sınavlara girmemesi bu sayıyı belli bir oranda düşürecektir.

Reklam
Reklam

Yükseköğretim Kurulu olarak arzumuz öğrencilerimizin kendilerinin mutlu olacağı programlara kaydolmalarıdır. Fakat maalesef, dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde de olduğu gibi herkesin istediği üniversitelerin istedikleri programlarına kaydolabilmelerini sağlayabilme imkânı -bu imkânı her yıl daha da genişletmekle birlikte- bulunmamaktadır. Bununla birlikte programlar arası yatay ve dikey geçişleri kolaylaştırmakta, çift anadal imkânını teşvik etmekteyiz.

Bu vesile ile hem öğrencilerimiz hem de velilerimizle kurumsal olmamakla birlikte şahsi bir kanaatimi paylaşmak isterim. Elbette bir yükseköğretim kurumuna girme ve orada eğitim alma, üniversite mezunu olma günümüz dünyasında gittikçe önem kazanmaktadır. Bu kurumlardan alınan diplomalar tabii ki yaşam standardını doğrudan etkilemektedir. İnsanın kendisine, toplumuna ve kâinata bakış açısını, hayatı yorumlayış tarzını geliştirmektedir. Fakat adaylarımızın, bu sınavların sonuçlarını bireysel mutlulukları için tek faktör, aileleri için verebilecekleri en güzel hediye, topluma hizmet etmek için tek yol olarak kabul etmemeleri de gerekir.

Reklam
Reklam

Bu sınavların sonuçları ne olursa olsun onların varoluşları aileleri için en değerli hediyedir, ailelerine ve çevrelerine verdikleri mutluluğun karşılığı yoktur, onlar toplumumuzun güvencesi, ülkemizin geleceğinin inşasının en önemli unsurlarıdır.Bu düşünceler ile öğrencilerimize sınavlarında başarılar, hayatları boyunca güzellikler ve mutluluklar diliyorum" diye konuştu.