ANKARA (İHA) - TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda yeni üniversite kurulurken fen-edebiyat fakültesi bulunması zorunluluğunu kaldıran, YÖK'ün karşı çıktığı kanun tasarısı kabul edildi.
Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı, yeni üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü kurulurken, bünyesinde en az 3 fakülte olmasını zorunlu kılarken, bunlar arasında fen-edebiyat fakültesi bulunması şartını kaldırıyor. Tasarı önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da ele alınacak.
TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda bugün, Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı ele alındı. Tasarıyla ilgili komisyona bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'deki toplam 94 fen edebiyat fakültesinde 157 bin öğrenci bulunduğunu, ancak bu okullardan mezun olan çocukların çoğunun işsiz kaldığını ifade ederek, "Biz fen-edebiyat fakültelerini kaldırmıyoruz, sadece yeni üniversite kurulurken bulunmasını zorunlu olmaktan çıkarıyoruz" diye konuştu. Çelik, aynı tasarıyla yeni üniversite kurulması için bazı kriterler de getirildiğini belirterek, dolayısıyla üniversite kurulmasını kolaylaştırmadıklarına dikkat çekti. AK Parti Çankırı Milletvekili Hikmet Özdemir'in, "Hükümet ile YÖK arasındaki gerginliği azaltmak lazım. Komisyon olarak bu da bizim görevimiz" sözlerine karşı çıkan Milli Eğitim Bakanı Çelik, durumdan vazife çıkarılmamasını isteyerek, "Birileri arabuluculuğa soyunursa yanlış eder. RTÜK, TRT, TÜBİTAK gibi YÖK de özerk bir kuruluştur. YÖK de bu devletin bir kurumudur, hükümet de. Bunlar arasında bir arabuluculuğa gerek yoktur" diye konuştu.