Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi psikiyatristi Uzm. Dr. Özlem Bodur, eğitim seviyesinin yükselmesinin kadına yönelik şiddeti azalttığını ancak hiçbir zaman sıfırlamadığını söyledi. Bodur, Türkiye’de üniversite mezunu kadınların yüzde 7’sinin aile içi şiddet gördüğünü bildirdi.
Manisa İl Müftülüğü tarafından din görevlilerine yönelik düzenlenen "Aile İçi Şiddet" konulu seminerde konuşan Uzm. Dr. Bodur, ailenin toplumun temel yapı taşı olduğunu vurguladı. Aile içinde her türlü saldırgan davranışın, aile içi şiddet olarak tanımlandığını dile getiren Bodur, aile içi şiddetin, bedene ya da ruhi bütünlüğe yönelik bir saldırı olduğunu ve maalesef bazen ölümle sonuçlandığını belirten Bodur, “Şiddet sadece bireyin değil, ailenin de bütünlüğünü bozuyor. Bütünlüğü bozulmuş bir aile de toplumun sağlıklı gelişmesini ve ilerlemesini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle aile içinde yaşanan şiddet, sadece şiddet gören kişinin meselesi olmaktan çıkıyor, devletin ve toplumun bir sorunu haline geliyor.” dedi. Aile içi şiddetin yüzde 90’ının kadın ya da çocuğa yönelik olduğuna dikkat çekerek, “Kişi erkekse genellikle çocukken ya da yaşlıyken şiddete maruz kalıyor. Bunun dışında çocuklar ve kadınlar, yoğun olarak şiddetle karşılaşıyor. Şiddet, dünyada ve Türkiye’de farklı şekillerde görülüyor. Gelişmiş ve gelişmemiş, eğitim düzeyi, kültürel yapıları, dinleri, dilleri, medeni durumları, yaşları farklı pek çok kişi, dünyada farklı şekillerde şiddetle karşılaşıyor.” diye konuştu.
Türkiye’deki aile içi şiddetin, dünya verilerinden geri kalmadığını aktaran Özlem Bodur, her üç kadından birinin fiziki şiddet gördüğünü söyledi. Bu oranın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine doğru arttığını dile getiren Bodur, boşanmış kadınlarda ise daha da yüksek olduğunu kaydetti. Uzm. Dr. Bodur, “Bir anlamda boşanmanın nedenlerinden bir tanesi de aile içinde yaşanan şiddet olgusu. Eğitimle ters orantılı, gelirle ilişkili. Dünyanın da Türkiye’nin de pek çok yerinde eğitim düzeyinin yüksek olması, şiddetin görülme olasılığını maalesef sıfırlamıyor. Eğitim seviyesi düştükçe, ilkokul mezuniyeti seviyesine kadar indikçe oran artıyor.” dedi.
Bodur, ailesinde çocukken şiddet görmüş kişilerin, büyüyüp yuva kurduğunda da şiddete maruz kalma ya da şiddet gösterme eğiliminin diğer bireylere göre iki kat fazla olduğunu söyledi. İki yıllık bir araştırmaya göre Türkiye’de her 3 dakikada bir kadının şiddetle karşılaştığının tespit edildiğini aktaran Bodur, bu süreçte bin 985 kadının, şiddet sonucu hayatına son verdiğini aktardı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz