WASHINGTON (İHA) - ABD'de yapılan kapsamlı bir araştırmada üniversite öğrencilerinin dindar oldukları belirlendi.
Harvard Üniversitesi Politika Enstitüsü (IPO) tarafından yapılan bir araştırmada üniversite öğrenicilerinin sosyal ve siyasi konulardaki görüş ve tutumları incelendi.
Araştırmada üniversite öğrencilerinin yüzde 70'i dinin hayatlarında "önemli" bir yeri olduğu yönünde görüş bildirirken yine öğrencilerin yüzde 36'lık bir kesimi de dinin hayatlarındaki yerini "çok önemli" şeklinde ifade etti. İki yıl önceki benzer bir araştırmada da öğrencilerin yüzde 76'sı hayatlarında dinin "önemli" olduğunu bildirmişti.
Harvard Üniversitesi Politika Enstitüsü (IPO) Müdürü Jeanne Shaheen, "Bugün öğrencilerin hayatında din sadece "önemli" olmakla kalmıyor, aynı zamanda din ve ahlak, öğrencilerin sosyal ve siyasi meselelerde nasıl düşündükleri konusunda da kritik derecede önemli" dedi.
Araştırmada ayrıca dini değerlerin yönetimde önemli bir rol oynamasını istemeyenlerin oranı yüzde 60, bu konuda olumlu görüş belirtenlerin oranı yüzde 20, yorum yapmayanların oranı da yüzde 19 oldu. Yine öğrencilerin yarısı kök hücre araştırmalarını ve eşcinsel evlilikleri ahlaki değer açısından doğru bulmazken diğer yarısı da farklı yönde görüş bildirdi.
Öğrencilerin yüzde 50'sinden azı ahlaki değerlerin; Irak savaşı (yüzde 39), asgari ücret (yüzde 26), sosyal yardımlaşma (yüzde 39), çevre (yüzde 40) ve sağlık hizmetleri (yüzde 44) gibi konularda önemli bir etkisi olduğunu düşündüğünü bildirdi.
ÖĞRENCİLER, ABD'DEKİ SEÇİMLERİ ETKİLEYECEK ABD'de tartışmalı bir konu olan çocuk aldırma ile ilgili olarak da öğrencilerin yüzde 62'si çocuk aldırmayı ahlaki açıdan sorgularken, yüzde 18'lik bir kesim konunun ahlaki bir mesele olmadığı yönünde görüş bildirdi. Buna rağmen öğrencilerin yüzde 86'sı belli şartlarda çocuk aldırmanın yasal olmasını isterken, bunun yasaklanmasını isteyenlerin oranı da yüzde 12.
(IPO) Müdürü Jeanne Shaheen, öğrencilerin hayata dair dünya görüşlerinin Kasım 2006 ve 2008'de yapılacak seçimleri etkileyebileceğini söyledi.
Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 47'si kendilerini çok liberal olarak tanımlarken yüzde 31'i de kendilerini muhafazakar olarak gördüklerini bildirdi.
Yine öğrencilerin yüzde 59'u ABD Başkanı George W. Bush'un yapıp ettiklerini doğru bulmuyor.
Parlamenterlerin inançları gereği ibadet yapmalarını destekleyen ve buna karşı çıkan öğrencilerin oranı yüzde 33 olarak eşit çıkarken, yorum yapmayanların oranı da yüzde 34 olarak belirlendi.
Harvard Üniversitesi Politika Enstitüsü (IPO) tarafından yapılan araştırma sonuçları geçtiğimiz Pazartesi günü yayınladı.