Üniversite öğrencisine müjde

ANKARA (İHA) - Öğrenim kredilerinin aylık olarak ödenmesinde son aşamaya gelindi. Kredi alan 530 bin üniversite öğrencisine yapılan Öğrenim Kredisi ödemelerinin bundan sonra, 3 ayda bir yerine aylık olarak yapılması planlanıyor.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bu konuda mutabakat sağladıklarını belirterek, burs ödemelerini yaptıkları Ziraat Bankası yetkilileriyle yeni düzenlemeye ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bursların aylık olarak ödenmesi, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren geçerli olacak. Albayrak, 3 ayda bir ödenen kredilerin aylık olarak verilmesinin öğrencinin yararına olan bir uygulama olduğu vurgulayarak, "Öğrenci kredisini alıyor. Bir haftada harcıyor. Sonra öğrenci iki ay parasız kalıyor. Aylık ödemeye geçersek öğrenci maddi anlamda mağdur olmamış olur. Bütçesini aylık ödemeye göre oluşturur. Öğrenciyi hayata hazırlamış olursunuz" dedi. Albayrak ayrıca bu konuda yasal düzenlemeye gerek olmadığını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

BURSLAR, 90 MİLYON LİRADAN 120 MİLYONA ÇIKARTILACAK Albayrak, öğrencilere verilen aylık 90 milyon liralık bursları 120 milyon liraya çıkartmayı hedeflediklerini de bildirdi. Türk gençliğinin kimseye alet olmasını ve ortada kalmasını istemediklerini kaydeden Albayrak amaçlarının öğrenciyi ekonomik şartlarda rahat ettirebilmek olduğunu söyledi. Eğitim-öğretim yılı içinde öğrencilerin aldığı Başbakanlık burslarını bu sene 12 aya çıkarttıklarını hatırlatan Albayrak, öğrencilerin yaz dönemlerinde burs almaya devam edeceklerini söyledi. Albayrak ayrıca yaptıkları bir diğer çalışmanın burs alan ve zayıf getiren öğrencilerin burslarının kesilmesiyle ilgili olduğunu söyledi. Başbakanlık bursu alan bir öğrencinin zayıf dersi bulunması halinde bursunun kesildiğine işaret eden Albayrak, bursu kesilen bu öğrenciye hemen öğrenim kredisi bağlayarak, mağdur olmamasını sağlayacaklarını söyledi. Albayrak, Türkiye'de üniversitede okuyan 1 milyon 250 bin öğrenciyle ilgili yapılan bir araştırma sonucunda öğrencilerin yüzde 80'ninin Kredi ve Yurtlar Kurumu'yla ilgili olduğunun ortaya çıktığını belirterek "Dolayısıyla kredi yurtlar kurumunun öneminin ortada olduğu ortaya çıkıyor. Ne yapılması lazım. Öğrenciyi madde ve manevi yönden rahat ettirmemiz lazım. Çalışmalarımızı hep öğrencinin lehine bir şekilde sürdürüyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kredi ve Yurtlar Kurumu, bu sene başvuran toplam 530 bin öğrencinin hepsine öğrenim kredisi, 104 bin öğrenciye burs, 480 bin öğrenciye katkı kredisi verdi. Kurum, 190 bin öğrenciyi de yurtta barındırıyor.