Üniversite-sanayi İşbirliğini Geliştirme Toplantısı Yapıldı

Adıyaman’ın doğal kaynaklarının ve potansiyelinin değerlendirilip; sanayi, ticaret, tarım ve turizm sektöründe yeni bir sinerji...

Adıyaman’ın doğal kaynaklarının ve potansiyelinin değerlendirilip; sanayi, ticaret, tarım ve turizm sektöründe yeni bir sinerji ortaya çıkarılarak, ekonominin geliştirilmesi noktasında Üniversite-Sanayi işbirliğinin değerlendirildiği toplantı düzenlendi.

Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi noktasında fikir alışverişinin yapıldığı toplantıların ikincisi Adıyaman Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Adıyaman Üniversitesi Mediko-Sosyal binasında gerçekleştirilen toplantının başkanlığını Adıyaman Valisi Ramazan Sodan yaptı. Toplantıya, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Kara, Adıyaman Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, kamu kurum ve kuruluşu müdürleri, öğretim üyeleri, sanayiciler ve işadamları katıldı. Toplantı öncesinde Rektör Gönüllü ile sanayici ve işadamlarından oluşan heyet, üniversite kampüs alanında bulunan MYO Turizm Uygulama Oteli, Merkezi Derslikler Binası ve Mediko-Sosyal Binalarında incelemelerde bulundu. Gönüllü, misafirlerine binalar hakkında bilgi verdi. Toplantı, Rektör Gönüllü’nün üniversitenin genel tanıtımı, üniversitenin inşaat çalışmaları, ilin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla üniversitenin geliştirdiği projeler ve başlayacak inşaat çalışmaları hakkındaki bilgilendirme sunumuyla başladı. Vali Sodan, Üniversite-Sanayi işbirliği toplantılarında yarar olduğunu ve bu tür toplantıların geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

"Üniversite-Sanayi işbirliği çok önemli ama biz bu konuda Avrupa ülkelerine göre biraz daha geride sayılabiliriz" diyen Sodan, "Bu işbirlikleri Avrupa ülkelerinde çok daha etkili bir şekilde uygulanmaktadır. Hemen hemen üniversitelerin hepsi özel teşebbüsle işbirliği içerisinde. Dolayısıyla üniversiteler özel teşebbüse proje hazırlayan kurumlar durumundadır ve giderlerini bu şekilde karşılamaktadır. Üniversiteler kar getirecek kuruluşlar durumundadır. Devlete büyük oranda yük değillerdir. Ama biz o aşamaya henüz gelemedik. Adıyaman olarak, sanayiciler, sivil toplum kuruluşları ve üniversite olarak bir araya gelmemizin ilimizin gelişmesi ve kalkınması yönünde fayda sağlayacağı kanaatindeyim. Birbirimizden istifade edeceğimiz çok husus var. Üniversitemiz zaten bilim yuvası. Üniversitemiz proje hazırlayıp bizlere sunar, bizler özel teşebbüs olarak bundan istifade edersek kurumlar birbiriyle ahenk içerisinde olursa, birbiriyle iç içe olursa, bu durumdan Adıyaman olarak karlı çıkacağımız inancındayım. Bugün yaptıkları tanıtım ve bu toplantıyı düzenledikleri için üniversitemize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Adıyaman’ın güneş enerjisinin en fazla olduğu kuşakta yer aldığını vurgulayan Rektör Gönüllü, "Hocalarımız solar-seller üzerine çalışmalar yapıyor. Bu doğrultuda çalışmalar yapalım, projeler üretelim. Adıyaman çalışmak için güzel bir yer. Bilim insanı için huzurlu bir yer. Laboratuar imkanlarını sağlarsanız, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan ve Kalkınma Bakanlığı'ndan da destekler alırsanız, başarılı olabilirsiniz. Ayrıca burada Türkiye’nin önünü açma var. Yani enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bu nedenle enerjiyi kendi kaynaklarımızla, yenilenebilir enerji dediğimiz güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi enerji çeşitleriyle sağlama yoluna gitmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Üniversite-Sanayi işbirliği için atılan adımları doğru ve olumlu olarak gören Belediye Başkanı Büyükaslan, "Eğer bir bölgede üniversite var ve öğrencilerini yarınlara hazırlıyorsa, bu hazırlık ve çalışmalar kültür, turizm, tarım ve ihracat gibi alanlarda üretime dayalı olmalıdır. Böyle güzel bir toplantıyı tertip ettiği için Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’ye ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

PV Güneş Enerji Santrali ile Tarımsal Sulama Projesi hakkında bilgiler veren ‘Güneşin Gözyaşları’ projesinin yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Abdulcelil Buğutekin, bu projenin İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklendiğini, Hasancık’taki 150 dönüm arazinin sulanması amacıyla yapılan bir proje olduğunu ve 250 bin TL bütçesi bulunduğunu söyledi.

Buğutekin, "Hasancık’ta Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında kurduğumuz tesis, günlük 250 ton su kapasitesine sahip. Kuyu derinliği 100 metre, statik yükseklik 100 metre. Tesisin üst tarafına 50 tonluk bir su deposu yerleştirdik. Böylece güneş olmadığı zamanlarda da araziye su verilebilir. Bugün Almanya’dan arkadaşlar geldi. Çok şükür pompayı devreye aldık, faaliyete girdi. Nasip olursa önümüzdeki haftalarda tesisimizin açılışını yapacağız. Açılışta bu tür sistemlerin kullanılabilirliği hakkında Adıyaman ve bölgemizdeki çiftçilerimize uygulamalı olarak eğitim vereceğiz" şeklinde konuştu.

Adıyaman Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk de, bu işbirliğinin başarıya ulaşacağına inandığını belirterek, "Bugün Sayın Rektör ve değerli hocalarımın ifade ettiklerine baktığımız zaman gerçekten üniversitenin Adıyaman için açıldığına, Adıyaman insanına hizmet edeceğine kanaat getirdim. Kendilerini hepinizin adına kutluyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Toplantı, katılımcı, sanayici, işadamları ve akademisyenlerin öneri ve değerlendirmeleriyle devam etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz