Üniversite'de çıplak protesto

İzmir'de Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, eğitim-öğretim yılı başından beri yaşanan çıplak model sıkıntısını 'Nü' modelle protesto etti.

Fakülte bahçesinde toplanan öğrenciler, ‘nü’ modeli, kendi gözlerine taktıkları siyah bantla resmetti, alkışlı protestoda bulundu. Öğrenciler, canlı model sıkıntısı gerekçesi olarak öncelikle fakülte bütçesinden ödenek ayrılmamasının gösterildiğini söyledi. Ancak, bu uygulamanın altında bazı arkadaşlarının çıplak model karşısında utandıklarını ve bakamadıklarını söylemelerin olduğunu düşündüklerini dile getiren öğrenciler, “Bu anlayış çok saçma. Kabul etmemiz beklenemez. Canlı model çizmekten, çıplaklıktan utanan bir kişi ilerine nasıl sanat yapabilir ki” diye konuştu. Öğrenciler bu sıkıntılarıyla ilgili olarak fakülte yönetimine verdikleri dilekçelerine yanıt alamamaktan da yakındı.

Reklam
Reklam

Öğrencilerin protesto eyleminde poz veren nü model Noyan Saman, fakültede dört yırdır modellik yaptığını, bu yıl ödenek çıkmadığı gerekçesiyle çalışamadıklarını söyledi. Saman “Her geçen sene modellik yapma sürem azaltıldı. Özellikle bu sene okulda model çalışması gerçekleştiremedik. Öğrencilerin dilekçelerine karşın yönetim duyarsız kaldı. Son dört yılda bakış açısındaki değişiklik dikkat çekici. Bu sadece İzmir'de değil, Türkiye'nin pek çok kentinde canlı modellerin yaşadığı büyük bir problem haline geldi” diye konuştu.

Çektiği nü resimlerle tanınan fotoğraf satçısı Niko Guido da öğrencilere destek vermek için protestoyu fotoğrafladı. Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin canlı model olmadan çalışmalarının başarılarını olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Guido, öğrencilere destek için elinden geleni yapacağını söyledi. Niko Guido “Plastik sanatlarda okuyan öğrencilerin ciddi anlamda model sıkıntısı var. Özellikle ilk yıllarda anatomik çalışma yapamayan öğrencilerin sanat anlayışının gelişmesinde sıkıntılar yaşanacaktır. İnsan vücudunu çizmek çok zor. Ancak, bu öğrencilerin mutlaka yapması gereken bir çalışma” dedi.

Reklam
Reklam