Üniversitede ilk kürtçe eğitim başladı

Muş Alparslan Üniversitesi'nde (MŞÜ) 2010-2011 eğitim öğretim yılı 2. yarıyılında seçmeli olarak verilen Kürtçe dersleri başladı.

300 öğrencinin seçmeli olarak aldığı ders, derslik sıkıntısı nedeniyle Fen Edebiyat Fakültesi Konferans salonunda veriliyor. Öğretim görevlisi Ayhan Tek tarafından verilen ilk derse; Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Özcan, Ekrem Atalan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Ders sonrası gazetecilere konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, "Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 4 yıllık lisans programı olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kurmuştuk. Bu Türkiye'de bir ilkti. Bu bağlamda Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde akademik yapılanmaya öncelikle başladık. İlk olarak TRT ŞEŞ'de görev yapan ve Bilkent Üniversitesi'nde doktorasını yapmış olan Ayhan Tek isimli arkadaşımızı kadromuza dahil ettik. Hemen akabinde Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Çiftçi'yi Muş Alparslan Üniversitesi'ne kazandırdık ve kendisini Kürt Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı olarak atadık. Yapılanmamız devam edecek. 2011 yılı kadroları üniversitemize tahsis edildiğinde yaklaşık bir ay sonra bu bölüme akademik personel alımını hızlandıracağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Öğrencilerin beklentilerine cevap verebilmek için ilk etapta 2010-2011 eğitim öğretim yılı ikinci yarıyılında Kürtçe dersini seçmeli olarak açtıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. İnanç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu dersi açarken kontenjanı 80 kişi ile sınırlamıştık. Yalnız dersi seçmeli olarak tercih eden 300 civarında öğrencimiz oldu. Yoğun talep olduğu için öğrencilerimizin beklentilerine cevap vermek amacı ile fiziksel mekanımızı değiştirip konferans salonumuzu derslik olarak kullanmaya başladık ve 300 kişinin de seçmeli ders kaydını yaptık. Bu dönem itibarı ile Kürtçe seçmeli ders olarak başladı. Dersleri öğretim elemanı Ayhan Tek ve zaman zaman Prof. Dr. Hasan Çiftçi verecek. Her iki arkadaşımız da Türkçeyi, Kürtçeyi ve İngilizceyi akıcı, edebi bir şekilde konuşan ve gramer kurallarını bilen arkadaşlarımızdır. Arkadaşlarımız bu alanda kendilerini oldukça yetiştirmişler. Ben arkadaşlarımın bu derslerle bölge insanımızın konuştuğu dili öğrencilerimize gramer kuralları dahilinde öğreteceklerine inanıyorum."

Reklam
Reklam