Üniversitede sucuk dersi

BURSA (İHA) - Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, en lezzetli sucukları laboratuarda imal ediyor. Gıda Endüstrisi Bölümü öğrencileri, laboratuarda hem ders görüyorlar hem de teknoloji ve artık unutulmaya yüz tutan geleneksel usulleri birleştirerek üretim yapıyor.

Uludağ Üniversitesi'nin 2 yıllık Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu'nda öğrenim gören öğrenciler, uygulamalı derslerle mesleklerinde deneyim kazanırken, mezun oldukları zaman kısa zamanda iş bulma şansı elde ediyor. Et Endüstrisi Bölümü'nün 100 öğrencisi, sucuk üretimi ile beraber İnegöl köfte, kasap köfte ve Adana kebap yapmasını da öğreniyorlar. Haftanın belirli günlerinde uygulamalı laboratuar çalışması yapan öğrenciler, sucuk üretimi için seçtikleri günde önce sucuk malzemesini hazırladı. Daha sonra baharat ilavesiyle hazırladıkları sucuk harcını, dolum makinelerine koydu.

Reklam
Reklam

Öğretim Görevlisi Çetin Özuğur, öğrencilerine bilgi verirken sucukların hazırlanmasına da yardımcı oldu. İyi bir sucuk imalatı için belirli kurallara uyulması gerektiğini söyleyen Özuğur, "Sucukları bir an önce piyasaya vermek isteyenler kuruması için bekleme süresine uymuyorlar. Ayrıca çeşitli katkı maddeleri ekleyerek sucukların dayanmasını sağlamaya çalışıyorlar. Halbuki biz üniversitede hijyen kurallarına da uyarak en az 10 günlük kuruma süresini bekliyoruz" dedi.

Et Endüstrisi Bölümü öğrencileri de meslek kazandıkları için sevinçli olduklarını söylediler. Öğrencilerden Duygu Çelik ile Selin Omak, sanayi kuruluşlarının gıda maddeleri üretiminde kendileri gibi eğitimli elemanlardan faydalanmalarını istedi. Sucukları kilogramı 9 milyon 500 bin liradan satışa sunduklarını ifade eden Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ramazan Albay, Avrupa Birliği'nde et ürünleri üretiminin çok önemli olduğunu bildirdi. Ramazan Albay, "Öğrencilerimiz nitelikli ara eleman gücünü karşılayabilecek kalitede, deneyim kazanarak yetişiyorlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam