Üniversitede Üretip Satıyorlar

Son dönemlerde organik tarım ürünlerinin dikkat çektiği ülkemizde, üreticilerin artmasının ardından üniversitelerin sera ve uygulamalı...

Son dönemlerde organik tarım ürünlerinin dikkat çektiği ülkemizde, üreticilerin artmasının ardından üniversitelerin sera ve uygulamalı sera bölümlerine talep artışı görülüyor.

Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksek Okulu Seracılık Bölümü öğrencileri, okulun yan tarafında bulunan 1200 metrelik uygulama seralarında, teorik bilginin yanında uygulamalı olarak eğitim görüyorlar. Yetiştirdikleri ürünleri ise pazarlayarak okullarına ek gelirde bulunuyorlar.

SÜS BİTKİLERİNİ BÖLGE HALKINA SATIYORLAR

Serada öğrenciler marul, birçok çiçek türü, kavun, karpuz salatalık fidesi yetiştiriyor. Yetiştirdiklerini satma imkanı bulabileceklerini belirten okul müdürü Doç. Dr. Aydın Aytaç, “Üniversitemiz teknik bilimler ve peyzaj bölümünde öğrencilerimiz görerek ve öğrenerek uygulama imkânlarına sahipler. Gelecekte kendi mesleklerini ve iş imkanlarını öğrenebilmeleri konusunda öğretim görevlisi arkadaşlarla öğrencilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz”dedi. Seracılık ve Peyzaj bölümünde öğrenim gören yaklaşık 40 öğrenci, eğitimlerini uygulamalı olarak kurulan seralarda marul, kıvırcık, soğan, fasulye, karpuz fidesi, biber, patlıcan ve süs bitkileri yetiştirerek ilçedeki vatandaşlara satıyorlar” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“KÜLTÜR LABORATUVARI OLAN TEK MESLEK YÜKSEK OKULU”

Okluda eğitim gören öğrenciler, teorik bilginin yanında uygulamalı olarak eğitim verilmesinin kendileri için bir ayrıcalık olduğunu, iş bulma ve kendi seraları yaptıklarında uygulamalı derslerin işlerine yarayacaklarını söylediler.

Okul öğrencilerinde Ömer Erişken, “Eğitim uygulamalarının yapıldığı okulumuzda teorik bilgiler alırken, bir yandan da uygulama yaparak öğrendiklerimizi pekiştiriyoruz. Okulda üretilen ürünlerin her aşamasında kendimiz yer alıyoruz, viyoller de tohum ekime, satış noktasına kadar görev alıyoruz. Bu işi seviyorum mezun olduktan sonra memleketim Mardin’de de bu işi yapmayı düşünüyorum“ dedi.

Seval Polat ise “Çiftçi bir aile çocuğu olduğum için başlangıçta bana zor gelmedi. Sebze ve süs bitkilerini yetiştirme konusunda eksik olduğum kısımları daha da pekiştirdim Teknik bilgi açısından büyük deneyim sahibi oldum” dedi.

Daha sonra Aytaç, Türkiye’de doku kültürü laboratuvarı olan tek meslek yüksekokulu olduğunu söyledi. Klonlama yöntemi ile üretim yaptıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: