Üniversiteden tarıma bilimsel destek

BURSA (İHA) - Çiftçinin daha bilinçli üretim yapması amacıyla Bursa Tarım İl Müdürlüğü ile Uludağ Üniversitesi (UÜ) arasında bilimsel ve teknik işbirliği protokolü imzalandı. Bursa'da üniversitenin kentle bütünleşmesi sürüyor. Sağlık, eğitim, güvenlik ve kültür alanında birçok sanayi kuruluşuna bilimsel destek veren Uludağ Üniversitesi, Bursa Tarım İl Müdürlüğü ile bir protokol imzalayarak çiftçiye de destek için kolları sıvadı. Bursa Valisi Ali Fuat Güven ile Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Yurtkuran arasında imzalanan protokol, Bursa'da tarımın bilimsel yollarla yapılmasının sağlanmasını amaçlıyor.

Reklam
Reklam

"TARIMA KALİTE GELECEK"
Bursa Valisi Vali Ali Fuat Güven, protokolün imza töreninde yaptığı konuşmada Erken Uyarı Sistemi'nin bilimsel tarıma büyük katkı sağlayacağını söyledi. Bursa'da 11 ayrı yere kurulan Erken Uyarı Sistemi'nin ilaçlama masrafını yarı yarıya indireceğini bildiren Güven, "İlaçlamaya 9 trilyon lira harcıyoruz. Bu sistemle ilaç masrafı yarıya inecek. Sistemin en önemli yararlarından biri de çevre kirliliğine yol açmaması" dedi.

UÜ Rektörü Mustafa Yurtkuran da üniversitelerini hem kamuya hem de sivil toplum teşkilatlarına açtıklarını, bunun her iki tarafa da büyük katkıda bulunduğunu söyledi.

Bursa Tarım İl Müdürü Ömer Olçun ise Bursa'da domates hastalıklarından 'Mildiyö' için 2 trilyon 444 milyar 652 milyon, 'Elma İç Kurdu' ve 'Elma Karalekesi' için 2 trilyon 337 milyar, 'Armutta Ateş Yanıklığı' için 2 trilyon 565 milyar 873 milyon, 'Zeytin Sineği' için 119 milyar 575 milyon 680 bin, 'Bağ Mildiyösu' ve 'Bağ Salkım Güvesi' için bir trilyon 500 milyar lira olmak üzere toplam 9 trilyon lira ilaç masrafı yapıldığını, erken uyarı sistemiyle 4-5 trilyon liralık bir tasarruf sağlanacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Törene, UÜ. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahap Katkat, Bursa Tarım İl Müdürü Ömer Olçun, il ve ilçe ziraat odası başkanları da katıldı.