Üniversiteler arasında işbirliği

Fırat Üniversitesi ile İtalyan Üniversiteleri Arasında İşbirliği Toplantısı Gerçekleştirildi.

YÖK Yetkilileri, Ulusal Ajans yetkilileri ve Türk Üniversiteleri ile 54 İtalyan Üniversitesinin oluşturduğu konsorsiyum olan CINECA üyelerinin katılımıyla ortaklaşa gerçekleşen “Student’ Mobility Between Italy and Turkey: Strategies and Tools” adlı toplantı 13 -14 temmuz tarihleri arasında İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirildi. Toplantıya 90 kişi ile katılım gösteren Türk Heyeti’nde; Ulusal Ajans Başkanı Musa Ceylan, Erasmus Koordinatörü İlyas Ülgür, YÖK Avrupa Birliği ve Uluslararası Programlar Direktörü Ercan Laçin, Mevlana ve Farabi Programlar Koordinatörü Ayşad Güdekli, Türkiye’den çok sayıda üniversitenin Rektör, Rektör Vekili ve Rektör Yardımcısının yanı sıra Erasmus’tan sorumlu görevli yer aldı. Toplantıya ayrıca Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil de iştirak etti.

Reklam
Reklam

Fırat Üniversitesi’ni Rektör Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Şen’in temsil ettiği toplantıda; Türk ve İtalyan üniversiteleri arasında akademik işbirliğinin güçlendirilmesi, öğrenci ve öğretim elemanı değişim konularında karşılıklı bilgi alışverişinde de bulunuldu. Toplantıda ayrıca üniversiteler arasında işbirliğinin yanı sıra iki ülke arasındaki ilişkilerin de güçlendirilmesi de hedeflendi.

Toplantı hakkında değerlendirmelerde bulunan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl “Bu ortak toplantının amacı CINECA yani 54 İtalyan üniversitesinden oluşan konsorsiyum ile Türk üniversiteleri arasında gerek projeler bazında gerekse Erasmus kapsamında öğrenci ve eğitim elemanı değişim konusunda nasıl işbirlikleri yapılabilir sorusuna cevap bulmaktı. Bu nedenle toplantıya özelikle İtalya tarafı oldukça üst düzeyde katıldı. İlk gün İtalya Eğitim Üniversite Ve Araştırma Bakanı Francesco Profumo toplantıya katıldılar. Yine aynı şekilde bizim Roma Büyükelçimiz toplantıya katılarak konuşma yaptılar. İtalya’nın YÖK muadili bir kuruluşu olan CRUI’nun Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Marco Macini toplantıda hem konuşma yaptılar hem çeşitli soruları cevaplandırdılar. Toplantının ilk günü açılış konuşmasından sonra Türk Yüksek Öğrenimi ile ilgili tanıtımlar gerçekleştirildi. Mevlana Programı hakkında bilgi verildi.

Reklam
Reklam

Daha sonra 54 üniversitenin oluşturduğu CINECA adı verilen konsorsiyumun esaslarını açıklandı. Öğlenden sonra ise Erasmus’tan Sorumlu Rektör Yardımcıları, Erasmus Yetkilileri ve CINECA üyesi 54 üniversitenin Erasmus sorumluları arasında birebir görüşmeler yapıldı. Bu toplantıda Üniversitemiz Uluslar arası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Şen temsil etti. Bu toplantının amacı, üniversitelerin birbirini daha iyi tanıması ve olanaklarını bilmesi idi.

Toplantının ikinci günü ise, toplantıya katılan Türk delegasyonu ile CINECA sorumluları ortak toplantı yaparak hem bir gün önce yapılan toplantının değerlendirilmesini yaptılar hem de daha sonraki günlerde nasıl işbirliği yapılabiliriz sorusunun cevabını aradılar. Bundan sonraki toplantının 2013 yılının Nisan ya da Mayıs ayında Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde gerçekleştirilmesine karar verildi.

Fırat Üniversitesi’nin etkili bir şekilde tanıtılmasını sağlamak üzere İtalyan Üniversiteleri ile birebir görüşmeler de gerçekleştirdik. Yetkililere farklılıklarımız ve güçlü yönlerimiz hakkında bilgi verdik. Önümüzdeki yıllarda öyle zannediyorum ki İtalyanlarla hem Erasmus konusunda hem de diğer araştırma konularında güzel işbirlikleri yapılacaktır.

Reklam
Reklam

Erasmus kapsamında İtalya’dan çok az sayıda öğrenci geliyor ama Türkiye den İtalya’ya giden öğrenci sayısı çok daha fazla. Bu durumu dengelemek için fikir alışverişinde bulunuldu. Sadece Erasmus’tan öğrenci gönderme değil aynı şekilde öğrenci kabul etme veya öğretim elemanı kabul etmek de önemli. Önümüzdeki yıllarda gerek Erasmus konusunda gerekse de uluslararası diğer ilişkiler konusunda önemli projeler geliştirilecek diye umut ediyorum” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: