"Üniversitelerarası İşbirliği Programı" Toplantısı

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, "Türkiye'de okullaşma oranı bir önceki yılın verilerine göre yüzde 70'i aştı. Bu

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, "Türkiye'de okullaşma oranı bir önceki yılın verilerine göre yüzde 70'i aştı. Bu yıl, rakamın yüzde 75'lere ulaşmasını bekliyoruz. Bu önemlidir" dedi.

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen Üniversitelerarası İşbirliği Programı (ÜNİP) toplantısı, çok sayıda üniversiteden rektör, rektör yardımcısı ve öğretim üyelerinin katılımıyla başladı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Günay, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin farklı konularda çok büyük atılımlar yaptığını, özellikle 1990'dan sonra iletişim ve bilişim alanlarında ortaya çıkan gelişmelerin, başta eğitim sistemi olmak üzere, birçok konuyu yerinden oynattığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Söz konusu gelişmelerle, özellikle açıköğretim ve uzaktan eğitim sistemlerinin yaygınlaştığını vurgulayan Günay, iletişim ve bilişimdeki gelişmelerin eğitime yansımasının önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk üniversitesinin İstanbul Üniversitesi olduğunu anımsatan Günay, 2006 yılına kadar ülke genelinde 76 üniversite kurulduğunu, şu anda ise üniversite sayısının 168'e yükseldiğini, bunun olağanüstü bir gelişme olduğunu belirtti.

Üniversiteler kurulurken bazı çevrelerin olumsuz eleştirdiğini dile getiren Günay, "Mükemmellik bir süreç işidir. Bir çocuğun ana rahmine düşmesi, dünyaya gelmesi ve olgunlaşması süreçlerine benzer bu konu. Önce üniversiteyi kurarsınız, sonra da eksikliklerini tamamlayarak ilerlersiniz. Bu, dünyanın her yerinde böyledir" diye konuştu.

-"Türkiye'de okullaşma oranı yüzde 70'i aştı"-

Türkiye'de okullaşma oranının yüzde 70'in üzerine çıktığını belirten Günay, şunları kaydetti:

"Türkiye'de okullaşma oranı bir önceki yılın verilerine göre yüzde 70'i aştı. Bu yıl, rakamın yüzde 75'lere ulaşmasını bekliyoruz. Bu önemlidir. Çünkü özellikle yükseköğretimde okullaşmanın yüzde 45-50 seviyesine gelmesi, Batı toplumlarında, o ülkenin artık bilim ve teknoloji üretecek bir seviyeye geldiğinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Türkiye'de, yüksek öğretimde, okullaşma oranı 2011 itibarıyla yüzde 33. Türkiye'nin çağını yakalayabilmesi için yüksek öğretimde okullaşma oranını Batı seviyesine çıkarmak zorundadır."

Reklam
Reklam

Üniversitelerin önlerine hedef koyarak ilerlemesi gerektiğini ifade eden Günay, uluslararasılaşmanın önemli olduğunu belirterek, "Üniversiteler fark yaratacak işlere önem vermelidirler. Ses getirici, uluslararası işler yapmamız lazım artık" dedi.

Günay, Türkiye'de yabancı öğrenci sayısının her geçen yıl arttığına dikkati çekti.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da 21. yüzyılın başından itibaren dünyanın bilgi toplumuna dönüştüğünü ifade ederek, söz konusu değişim ve gelişimin, bilginin üretilmesi, kullanılması ve paylaşılmasından birinci derecede sorumlu tutulan üniversitelerden beklentileri artırdığını vurguladı.

Muhabir: Ayşe Yıldız

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: