Üniversitelerarası Kurul, YDS’yi Mercek Altına Aldı

Üniversitelerarası Kurul, (ÜAK) Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) yönelik yapılan eleştirilerin yoğunlaşması üzerine bir alt komisyon...

Üniversitelerarası Kurul, (ÜAK) Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) yönelik yapılan eleştirilerin yoğunlaşması üzerine bir alt komisyon kurdu.

Üniversite rektörlerinden ve üniversiteleri temsilen katılan bir üyeden oluşan ÜAK, son toplantısında yabancı dil konusunu gündemine aldı. Geçen yıl Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) ile Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) birleştirilerek YDS çatısı altında toplanmış ve ilk uygulama Nisan 2013 tarihinde yapılmıştı. Sınava katılan adaylar tarafından, YDS sınavında sınav süresinin kısaltılması, paragraf sorularının uzunluğu, sorulardaki çeldiricilerin çokluğu gibi pek çok konuya eleştiri gelmişti. Bu tartışmanın temel kaynak noktası ise, örnek olarak İngilizce’ den sınava giren aday sayısı yaklaşık 290 bin iken, adaylardan yüzde 75 ‘i 0-49 aralığında not alarak başarısız olma gibi durumlar gösteriliyor. Bu konularla ilgili medyada çıkan tartışmalarda, adaylardaki ortak kanaatin, "mevcut yabancı dil sınavının akademik dil bilgisi seviyesini ölçmeden çok uzak olduğu ve zaman içerisinde amacından uzaklaşıldığı" konusunda hem fikir olunduğu da söylentiler arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

SORULAR UZUN, SÜRE KISA

Son dönemlerde yapılan sınavların genel ortalamaları, soruların zorluk dereceleri, süre kısıtlılığının etkisi, adaylardan gelen itirazlar başta olmak ve pek çok konuyu araştırmak üzere çalışma grubu oluşturuldu. ÜAK Başkanı ve Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu’nun önerisi ile oluşturulan grupta, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu gibi isimler yer alıyor.

ÜAK‘ın 214. toplantısı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın da katıldığı toplantıda, üniversitelerimizdeki pek çok akademik konu ele alındı. İçerisinde pek çok akademisyeni de yakından ilgilendiren, üniversitelerde lisansüstü eğitim yapmada ve akademik pozisyonlara atanmada önemli bir yere sahip olan Yabancı Dil Sınavı (YDS) konusuna da değinildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz