"Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması" Projesi

Türk Patent Enstitüsü'nce yürütülen "Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması" pojesi kapsamında Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Senato Bilgilendirme Toplantısı ve öğretim üyelerine

Türk Patent Enstitüsü'nce yürütülen "Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması" pojesi kapsamında Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Senato Bilgilendirme Toplantısı ve öğretim üyelerine yönelik "Patent Randevu Sistemi" uygulama toplantısı yapıldı.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun'un açılış konuşmasının ardından Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, üniversite senatosuna sınai mülkiyet hakları, sınai mülkiyetin üniversiteler açısından önemi, yürütülen proje ve Türk Patent Enstitüsü'nün üniversitelere yönelik faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Sınai mülkiyetin önemine değinen Asan, bir buluşun patent olabilmesi için 3 koşulu sağlayabilmesi gerektiğini söyledi.

Bunların yeni olması, sanayiye uygulanabilir olması ve buluş basamağının mevcut bilimsel seviyeyi bir üst noktaya taşınması gerektiğini aktaran Asan, şunları kaydetti:

"Faydalı modelde 3'üncü koşul aranmaz. Faydalı model eğer yeniyse bu buluş ve sanayiye uygunluğu giriyorsa faydalı model belgesi olması yeterlidir. Bu bakımdan patente göre biraz daha alması kolay olan ama özellikli bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için oldukça önemli bir sınai mülkiyet türü olduğunu düşünüyorum. İkinci önemli olan sınai mülkiyet bileşeni markalardır. Bunlar işletmeleri birbirinden ayıran çeşitli tasarım logo, kelime ve harflerden oluşan işletmeler hakkında bize kalite, güvenilirlik, fiyat ve benzeri algılar konusunda bir fikir veren markalar konusu buda son dönemlerde önemli bir sınai mülkiyet türü haline gelmiştir. 3'üncü tür sınai mülkiyet türü ürünlerin dış görünüşüyle ilgili ortaya çıkan ve kısaca denilebilecek endüstriyel tasarımdır."

Reklam
Reklam

Türkiye'de sınai mülkiyetle ilgili yapılan başvurulara da değinen Asan, Türkiye'nin Avrupa'da patent başvuru sayısı bakımından 8'inci, dünyada ise 17'inci sırada olduğunu söyledi.

Toplantının görüş ve değerlendirmeler bölümünde, üniversitelerin sınai mülkiyet sistemine entegre edilmesi ve sistemin aktif birer kullanıcısı haline getirilmesi sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

-'Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi"

Avrupa Patent Ofisi, Avrupa Birliği İç Pazar Uyum Ofisi ve Türk Patent Enstitüsü işbirliğiyle başlatılan "Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi" 2012 yılında başarılı bir şekilde uygulandı ve 30'un üzerinde üniversitede çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Proje faaliyetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesi amacıyla bir "Yol Haritası" hazırlandı. Sürecin izlenmesi ve koordine edilmesi için yönlendirme komitesi oluşturuldu.

Yol Haritası, üniversitelere yönelik olarak 6 hedef kapsamında 47 eylem içeriyor. Türkiye genelinde 35 üniversite temsilcisinin yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve TÜBİTAK temsilcilerinin yer aldığı Yönlendirme Komitesi çalışmaları Türk Patent Enstitüsü Başkanı Asan, başkanlığında yürütülüyor.

Reklam
Reklam

Proje faaliyetlerinin ülke genelinde etkin bir şekilde koordine edilmesi amacıyla Yönlendirme Komitesinde 7 Bölge Koordinatörü faaliyet gösteriyor.

GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, projenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi Koordinatörlüğü görevini yürütüyor.

Projenin önemli bileşenlerinden biri olan Senato Bilgilendirme Toplantıları, küresel rekabetin en önemli unsurlarından olan patent, marka ve tasarım gibi konularda üniversitelerin üst yönetimlerinde farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Muhabir: Zerin Özdilek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: