Üniversitelerde türbanın serbest olması ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Ocak'ta "Velev ki..." diyerek attığı adım, yaklaşık 6 aylık bir süreç sonunda dün Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile son buldu.
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla türbana üniversite yolu kapanırken, yaklaşık 6 ay süren türbanın üniversite seyri, AKP'ye kapatma davasının da nedenlerinden oldu.
Türbanın üniversitelerde serbestisinin sağlanması amacıyla başlatılan süreçte ilk adım ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 14 Ocak'ta İspanya'da yaptığı konuşma oldu. Türbanın 6 aylık üniversite seyri şu şekilde gelişti:
-"VELEV Kİ..."-
14 Ocak: Başbakan Erdoğan, İspanya'da yaptığı basın toplantısında Türkiye'de başını örtenlere "başörtüsünü siyasi simge olarak kullanıyorsun" şeklinde baskılar yapıldığını söyleyerek "Velev ki bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı suç kabul edebilir misiniz? Simgelere bir yasak getirebilir misiniz? Özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var? Buradaki dert başka aslında. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Bunu maalesef takdirde zorlanıyoruz" dedi.
15 Ocak: MHP lideri Devlet Bahçeli, Erdoğan'ın İspanya'da açıklama yapmasını eleştirdi ve "Başörtüsü sorunu toplumsal uzlaşmayla çözüme kavuşması gereken ve çözülmesi gerektiğine inandığımız bir konudur" dedi.
-"YENİ ANAYASAYI BEKLEMEYE GEREK YOK"
16 Ocak: İspanya'dan dönen Başbakan Erdoğan Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "Başörtüsü sorunun çözümü için yeni anayasayı beklemeye gerek yok. Otururuz, beraberce mutabık kaldığımız bir cümleyle çözülür" dedi.
17 Ocak: MHP Lideri Bahçeli, yazılı açıklama yaparak, başörtüsü sorununun çözümü için, Anayasa'nın 10'uncu maddesinin 4. fıkrasının değiştirilmesini önerdi.
-MHP'DEN TAM DESTEK
22 Ocak: Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında MHP'nin başörtüsü sorunun çözümüne tam destek vereceğini açıkladı ve teklif beklediğini bildirdi. Bahçeli, "Bu uğurda gerekiyorsa her bedeli seve seve ödemeye hazır ve kararlıdır" dedi. MHP önerisini imzaya açtı.
22 Ocak: Akşam saatlerinde AKP MYK Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı ve başörtüsü sorununun çözümü için MHP'ye teklif netleştirildi.
23 Ocak: Öğle saatlerinde AKP'nin önerisi MHP'ye iletildi. MHP, AKP'nin önerisi ile ilgili değerlendirmeyi hemen yaptı. MHP, AKP'ye uzlaşma mesajı gönderdi.
-UZLAŞMA TAMAM
24 Ocak: Bir araya gelen iki partinin kurmayları uzlaşmayı resmen açıkladı.
29 Ocak: AKP ve MHP, yükseköğrenimde türban yasağını kaldırmak için başlattığı görüşme trafiğini uzlaşma ile noktalandırdı. 5.5 saat süren görüşmelerde Anayasa'nın eşitliği düzenleyen 10., eğitim ve öğretim hakkını düzenleyen 42. maddelerinde uzlaşma sağlandı.
-REKTÖRLER OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
1 Şubat: Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) gündemdeki türban konusunu tartışmak üzere olağanüstü toplandı. ÜAK Toplantı sonrasında sert bir bildiri yayınlayarak, türban serbestisini getirecek olan yasal düzenlemelerin Cumhuriyetin laiklik ilkesini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu savundu.
6 Şubat: TBMM Genel Kurulunda, türban serbestisi içeren Anayasa değişikliği teklifinin ilk turu yapıldı. Gizli oylamada 397 kabul, 113 ret, 4 geçersiz oy kullanıldı.
-11 YIL SONRA 411 OYLA KABUL
9 Şubat: Türban serbestisi getiren Anayasa değişikliği ikinci turu yapıldı. Değişiklik, 411 oyla Meclis'ten geçti. 1967'de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki bir eylemle gündeme giren ve 1997'de Anayasa Mahkemesi kararıyla yasaklanan türban 11 yıl aradan sonra serbest bırakılmış oldu.
10 Şubat: Üniversitelere türban serbestisi getirmek amacıyla TBMM'de yapılan Anayasa değişikliği, henüz Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadan bazı üniversitelerde uygulanmaya başladı.
-CUMHURBAŞKANINDAN ONAY
22 Şubat: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, türbana üniversite vizesi için Anayasa'da yapılan değişikliği onayladı. Türkiye'nin Kuzey Irak'a kara operasyonuna kilitlendiği gün onay vermeyi tercih eden Gül, onayı savunurken Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "411 oyla kabul edilmiştir. Bu genel seçimlerdeki oyların yüzde 80'ine tekabül eder" ifadelerini aynen kullandı.
23 Şubat: Türbana üniversite vizesi veren Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
-YÖK BAŞKANINDAN REKTÖRLERE: KAPILARI AÇIN
24 Şubat: YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, rektörlere bir yazı göndererek türbanlı öğrencilerin derslere alınmasını istedi.
-CHP ANAYASA MAHKEMESİNDE
27 Şubat: CHP, üniversitede türban serbestisi sağlamak için Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinde yapılan değişikliklerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP, ‘yürürlüğün durdurulması'nı istedi.
-REKTÖRLER: YÖK BAŞKANI ÜNİVERSİTELERİ TEMSİL EDEMEZ
28 Şubat: ÜAK türban konusunu görüşmek üzere olağanüstü toplandı. ÜAK, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ı Türk üniversitelerini temsil edemez durumda olduğu için istifaya davet etti. ÜAK, YÖK Başkanı çağrıya uymazsa Cumhurbaşkanı'nın görevden almasını istedi.
-KAPATMA DAVASI AÇILDI
14 Mart: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AKP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianamede türban ve üniversitelere türban serbestisi süreci ağırlıklı olarak yer aldı
24 Mayıs: Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, türbanla ilgili Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinin iptali istemiyle açılan davayı Haziran ayı başında gündeme alacaklarını açıkladı.
5 Haziran: Anayasa Mahkemesi, üniversitelere türban serbestisi getiren Anayasa değişikliğinin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi.
ANKA