Üniversiteleri karıştırmaya hazırlanan TKP’nin planları deşifre oldu

Siyasi parti liderlerine yapılan saldırılar ve üniversitede çıkan olaylarda aktif rol oynayan TKP‘nin üniversitedeki faaliyetlerine...

Siyasi parti liderlerine yapılan saldırılar ve üniversitede çıkan olaylarda aktif rol oynayan TKP‘nin üniversitedeki faaliyetlerine yönelik önemli bilgiler ele geçirildi. Terörle Mücadele polisinin, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi öğrencilerin evine yaptığı baskında ele geçirilen örgütsel dokümanlarda, öğrenci olaylarının tırmandırılmasında aktif rol alan TKP’nin üniversitelerde nasıl örgütlendiği hususunda önemli bilgiler içeriyor.
Ele geçirilen dökümanlara göre, üniversite olaylarında başrol oynayan TKP’nin, taraftar kazanması için üniversite teşkilatlarını profesyonelce kullandığı belirlendi. Polis tarafından ele geçirilen belgelerde, TKP’li gençlerin üniversitelerde taraftar avına çıktığı dikkat çekiyor.
Üniversitelerdeki kulüpler aracılığıyla eylemlerini yasal faaliyet üzerinde temellendirmeye çalıştığı belirlenen TKP’nin, ODTÜ’den sonra Bilkent Üniversitesi’ni yeni üs olarak kullandığı polis kayıtlarına da girdi. Dokümanlar, ayrıca, yeni eğitim öğretim yılından önce başlamadan önce harekete geçen TKP’nin yıl içinde yapacağı etkinlikler için de şimdiden düğmeye bastığını gösteriyor.
TKP üyesi öğrencilerin aralarında iletişim sağlarken aldıkları kararları, takip edilmeyi önlemek için mektuplaşma yöntemi ile parti mensuplarına ulaştırması dikkat çekiyor. Parti içinde gündeme alınan bir belgede, YÖK’ün kuruluşu ile ilgili partinin ÖDP, Öğrenci Kolektifleri, Halk Evleri ile temas kurması, YÖK’e, AKP’ye karşı Vişnelik’te bir şenlik düzenlenmesi talimatı veriliyor. Belge’de, 'yeni dönemde AKP’nin seçimleri kazandığı 3 Kasım 2002’den günümüze neler değişti?' başlığı altında bir panel düzenlenmesi de ifade ediliyor.

Reklam
Reklam

“TKP’NİN YENİ ÜSSÜ BİLKENT ÜNİVERSİTESİ”
Üniversitelerde öğrenci temsilcilikleri gibi yerleri ele geçirerek hareket kabiliyetlerini yasal sınırlar içinde tutmaya çalıştığı anlaşılan partinin, üniversitelerde ele geçirdiği kulüpler aracılığı ile de faaliyetler yürüttüğü saptandı. Ele geçirilen bir belgede, “Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Kulübü’nün düzenli toplantı almayan fakat gündem başlıkları altında paneller düzenleyen ve gündeme dair partinin sesini duyuran bir kulüp olması kararlaştırılmıştır.” deniliyor.
Bu kulüpler aracılığı ile çeşitli etkinlikler düzenlemeye çalıştığı belirlenen parti mensuplarının, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Kulübü’nde bir panel düzenleyeceği tavsiyesinde bulunuluyor. Panele ise panelist olarak Milliyet Gazetesi Yazarı Fikret Bila’nın çağrılacağı ifade ediliyor.
Bir başka talimatın verildiği gündem maddesinde ise Sosyalist Düşünce Topluluğu’nun 'Sosyalizmde Ekonomi' ya da 'İşsizliğin olmadığı bir düzen mümkün mü?' başlığı altında, 'kamuculuğun' ve aydınlanmacılığında konuşulacağı bir panel düzenlenmesi kararlaştırıldığı belirtiliyor. Ayrıca, Metin Çuhaoğlu’nun panelist olarak davet edileceği 'Ulusalcılığın Günbatımı' ya da 'Cumhuriyetin 6 Oku' başlığıyla bir panel düzenleyeceği belirtiliyor.
“Belgede bir an önce yapılacakların listesi” başlığı altında ise partililerden şunların yapılması isteniyor: "Aziz Nesin haftası tamamlanacak, Öğrenci hakları broşürü bulunacak ve okunup tartışılacak, ÖTK seçimleri için düzenlenecek forumun hazırlıkları için diğer kulüplerle görüşülecek, Sosyalist Düşünce Topluluğu’nun düzenleyeceği 'Sosyalizmde Ekonomi' paneli için Bilkent Üniversitesi İktisat Bilimi Üyelerinden Erinç Y. ile konuşulacak."

Reklam
Reklam

“DAHA FAZLA İNSANA ULAŞMAK İÇİN KÜLTÜREL ETKİNLİKLER DÜZENLİYORLAR”
Belgede, parti üniversitede daha fazla insana ulaşmak için ise genellikle sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlediği ifade ediliyor. Bu kapsamda, üniversite topluluklarının gündemleri başlığı altında, Sosyalist Düşünce Topululuğu’nun nasıl faaliyet yürütmesi gerektiği ifade ediliyor. ‘Daha önce Nazım Hikmet Haftası’ ile kendini tanıtan SDT’nin 12-16 Ekim tarihleri arasında 'Aziz Nesin Haftası' düzenlediği aktarılıyor. Belgede, şu bilgiler yer alıyor:
“Bilkent Üniversitesi Tiyatro Kulübü ile düzenlenen bu haftanın amacı ‘Nazım Hikmet Haftası’ndan farklı olarak kulübün kendini tanıtmasından ziyade, daha fazla insana ulaşmaktır. Bu sebeple tiyatro kulüpleri ile görüşülecek, haftanın duyurusunun daha etkin yapılması için küçük skeçler hazırlanması önerilebilir. Buna ek olarak, bilgisayar binasındaki laboratuvarların tahtalarına etkinliklerin tarihi ve yeri yazılabilir. El ilanları hazırlanması ve öğrencilerin yoğun olduğu binalarda dağıtılması gerekmektedir.”

Reklam
Reklam

“KULÜPLER ARACILIĞI İLE DAHA FAZLA KİŞİYE ALIŞILMASI HEDEFLENİYOR”
Belgede, üniversite topluluklarının uzun vadeli planları üzerinde de durulmuş. Bilkent Üniversitesi’nde ÖTK seçimleri dolayısıyla etkili bir etkinlik düzenlenmesi uyarısında bulunulan belgede, en az 100-150 kişinin katılması gerektiği bu etkinliğin diğer kulüplerle beraber sağlanması gerektiği üzerinde duruluyor. Belgede şu bilgiler yer alıyor: “Bu sebeple Müzik Kulübü, Bilim ve Sanat Topluluğu, Kültür ve İletişim Topluluğu, Tiyatro Kulübü, Kültür ve İletişim Topluluğu, Tiyatro Kulübü, Sinema Topluluğu, Münazara Topluğu, Genç Aydınlanma Kulübü vb. kulüplerle iletişime geçilmeli.”
Dokümanlarda, partiye üye kazandırılması için belirlenen isimlerle irtibat kurulacağı ve partililiğin teklif edileceği belirtiliyor. 'İlişkilerin Değerlendirilmesi' başlığı altında, irtibat kurulması ve parti üyeliğinin teklif edilmesi düşünülen isimlerden bazıları ise şunlar:
Selin A: Merve (Matematik Bölümü), Ulaş (Hukuk Fakültesi) görüşülüp partililik teklif edilecek. Tuba G.: Hülya: (Felsefe Bölümü) partililik teklif edilmesi kararlaştırılacak. Merve (MSSF), Ceren (İngiliz dili ve Edebiyatı bölümü), Elif, (TOBB Üniversitesi-İşletme bölümü) sık sık görüşülmesi önemli, Uraz (Hukuk Fakültesi) Selin Albayrak ve Gül Karakaş yoldaşlara devredilecek. Özlem T: Burcu (Hacattepe), Deniz (Bilkent İktisat) Okan Celep yoldaşımız ile görüşme ayarlanacaktır. Çise D.: Burcu (Başkent) partililik teklif edilecektir. Doğukan (Başkent), Ezgi (Başkent).
Birçok üniversitede örgütlü olan ve zaman zaman olaylara karışan TKP’liler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rektörlerle toplantısını protesto etmek üzere 4 Aralık'ta başlayan olaylı öğrenci eylemlerinde aktif rol oynamıştı. TKP, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen 'Türkiye'de Anayasa' konulu konferans öncesi CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum'u konuşturmamış, ardından AK Partili Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’ya da yumurtalı saldırıda bulunmuştu.
Polisin üniversitelere müdahale ettiğini öne süren 400 civarında ODTÜ'lü öğrenci, önce AK Parti Genel Merkezi'ne yürümek isteyince olaylar çıkmıştı. Polis, gençlerin parti binasına yürüyüşüne izin vermezken, öğrenciler taş ve sopalarla polise saldırmıştı. Ellerinde 'Başkaldırıyoruz', 'Eşit, parasız, bilimsel anadilde eğitim istiyoruz' pankartları taşıyan öğrenciler, polis barikatını aşmak isteyince ODTÜ savaş alanına dönmüştü.
Emniyet'in hazırladığı istihbarat raporu da bu görüşleri doğruluyordu. Rapor, öğrenci olaylarına karışan TKP, Genç-Sen, Öğrenci Kolektifi, Gençlik Muhalefeti adı altında hareket eden grupların, organize hareket ettiğini gözler önüne seriyordu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz