Üniversiteli aslan avcısı

BURSA (İHA) - Amazon ormanlarındaki yerlilerin zehirli ok fırlatmakta kullandığı üflemeli borular, şimdi hayvanat bahçelerinde aslan, leopar ve ayı gibi vahşi hayvanları bayıltmak için kullanılıyor.

Vahşi hayvanların muayene ve tedavilerinden önce tercih edilen üflemeli boruları kullanabilmek maharet istiyor. Yurt dışından ithal edilen ok şeklindeki ilaçlı şırıngıların etkili olabilmesi için kalın tüylü vahşi hayvanların en kısa sürede uyuşmalarını sağlayacak bölgelerine isabet ettirilmesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma Görevlisi Hüseyin Cihan, üflemeli boru kullanmaktaki hüneri ile adeta aslan avcısı olarak tanınıyor. Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ'un asistanı olarak çalışan Cihan, "10 metreden attığımı kaçırmam" diyor.

İlaçlı okların rahat şekilde kayması için içi özel olarak boyanan üflemeli boruların ne kadar uzun olursa o kadar uzak mesafeye atış yapılabildiğini anlatan Cihan, "Kedigillerden olan aslanlar oldukça çevik hayvanlar. Onlara ok isabet ettirebilmek epey zor. Bu yüzden onlardan daha çevik olmak gerekiyor" diye konuştu.
Son olarak Bursa Hayvanat Bahçesi'ndeki aslanlara check-up yapılması sırasında görev alan Cihan, vahşi hayvanların yakından incelenmesinin zorluğuna dikkat çekerek, bu konuda bütün dünyada yeni teknikler geliştirildiğini söyledi.