"Üniversiteli fırıncılar" dönemi başlıyor

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza atarak, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile üniversitenin Davutpaşa Kampüsü'nde Unlu Mamuller ve Fırıncılık Eğitim Merkezi kuruyor.

Tarihi M.Ö. 10 bin yılına kadar uzanan ekmek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden Halk Ekmek ile Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle okullu fırıncıların ellerinde şekil alacak. Türkiye'nin fırıncılık ürünleri ve ekmek tüketiminde dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer aldığı ve unlu mamuller okulu olmaması dikkate alındığında YTÜ Davutpaşa Kampüsü'nde kurulacak olan Unlu Mamuller ve Fırıncılık Eğitim Merkezi daha bir önem kazanıyor.

Reklam
Reklam

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde Unlu Mamuller ve Fırıncılık Eğitim Merkezi kurulmasıyla ilgili protokol, bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ile YTÜ Rektörü Prof. Dr. Durul Ören'in katılımıyla Saraçhane Belediye Salonu'nda imzalandı. İmza töreninde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, Halk Ekmek A.Ş. Genel Müdürü Ömer Bilgiseven ve YTÜ öğretim üyeleri de yer aldı.

Protokolün imza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Türkiye'de üniversitelerin artık duvarlarının dışına taşarak yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla çok önemli projeler gerçekleştirdiklerini belirterek, "İmzaladığımız bu protokol 49 yıllık; ama inanıyorum ki vazgeçilmez olacaktır. Türkiye'de artık okullu fırıncılar dönemi başlıyor" dedi.

"Protokol çerçevesinde harabe halindeki mahcup Osmanlı fırınını bu yıl aslına uygun olarak restore ederek ayağa kaldıracağız. Fırıncılık okulu burada hizmet verecek, biz de tarihe olan görevimizi yerine getirmiş olacağız" diyen Başkan Topbaş, "Bu projenin bir üniversite çatısı altında olması ve fırıncılık okulu olarak kullanılacak binanın geçmişte de aynı fonksiyonu yerine getiriyor olması çok önemli. Üniversitelerimizle çeşitli alanlarda işbirliği yaparak yerel kalkınmayı birlikte gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"USTA-ÇIRAK DÖNEMİNDEN EĞİTİMLİ DÖNEME GEÇECEK" Ekmeğin toplumumuzun vazgeçilmez besin kaynağı olduğunu hatırlatan Topbaş, okulun müfredatının İsviçre Richemont Fırıncılık Okulu ile uyumlu olacağını söyledi. Unlu Mamuller ve Fırıncılık Eğitim Merkezi Okulu'nda sektörel hizmet içi eğitimlerle AR-GE laboratuar çalışmaları ve sertifikasyon faaliyetlerinin tek merkezden yetkili kadrolarca hazırlanacağının altını çizen Kadir Topbaş, şöyle konuştu:
"Türkiye'de ilk defa böyle bir adım atılıyor. Okul 3 bin 500 metrekaresi kapalı, 12 bin metrekarelik bir alanda kurulacak ve fırıncılık sektörü artık usta-çırak döneminden, eğitimli döneme geçecek. Böylece Türkiye'de de okullu fırıncılar dönemi başlayacak. Merkeze lise mezunları alınacak ve iki yıl sürecek eğitim programıyla sektör içi hizmet eğitimine tabi tutulacak. Buradan yetişecek elemanlar hem İstanbul hem de Türkiye için büyük bir açığı kapatacaklar."

Konuşmasında İstanbul'un tüketim gücünü Anadolu'nun yerel kalkınmasını sağlamak amacıyla organik ekmek projesini başlattıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Böylece, İstanbullulara doğal, sağlıklı ürünler sunarken, köylülerimizin ve bütün bir Anadolu insanının da yeniden topraklarıyla buluşmasını sağlıyoruz. Aynı zamanda İstanbul'a göçü de önlemiş oluyoruz. Geçen ay 300 aileyle köye dönüş mukavelesi imzaladık, önümüzdeki günlerde de 400 köylü ile daha aynı sözleşmeyi imzalayacağız. Bu ciddi anlamda güvenilir gıda, çevre ve yerel kalkınma projesi. Bu projemizle Anadolu'nun kendi imkanlarıyla ayağa kalkmasına destek vermiş oluyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Organik tarım yapılan illerdeki doğal tarım alanlarını turizme açarak 'Turizm Desinasyonu' oluşturmayı hedeflediklerini de açıklayan Başkan Topbaş, "Oraya kadar insanlar gelecek ve dövende buğday nasıl dövülür, bunun mutluluğunu yaşayacak. Özellikle batılı turistlerin buna çok rağbet göstereceğini düşünüyorum" dedi.
İmzaladıkları protokol hakkında ayrıntılı bilgi veren ve bu çerçevede birçok tarihi eserin de restore edileceğini hatırlatan Prof. Ören de, "Bu merkezde hem eğitim hem de üretim yapılacak" dedi.

İstanbul Halk Ekmek A.Ş. Genel Müdürü Ömer Bilgiseven ise, unlu mamuller sektörünü, gelişen teknolojiye ve modern üretim yöntemlerine paralel olarak geliştireceklerini belirterek, okulu bu yıl içinde eğitim ve öğretime açmayı hedeflediklerini kaydetti.