Üniversiteli gençler, ayçiçeği sapından yalıtım malzemesi geliştirdi

Elbistan Meslek Yüksek Okulu (EMYO)’nda ilginç bir çalışma yapılıyor. Halen deneme aşamasında olan proje kapsamında...

Elbistan Meslek Yüksek Okulu (EMYO)’nda ilginç bir çalışma yapılıyor. Halen deneme aşamasında olan proje kapsamında ayçiçeği sapından ses ve ısı yalıtımı için özel malzeme geliştiriliyor.

Elbistan Meslek Yüksek Okulu farklı proje üzerinde çalışıyor. Daha önce Kapari bitkisi, organik bal ve organik karpuz üreten, tekstil atıklarından sağlam tuğla elde edilmesi projesiyle de adını duyuran Elbistan Meslek Yüksek Okulu bu sefer inşaat laboratuvarında ayçiçeği sapından yalıtım malzemesi elde etme çalışması yürütüyor. İlk ürünler hazırlandı. Deneme aşamalarında başarı elde edilirse seri üretime geçilebilecek.

Reklam
Reklam

Elbistan’ın ayçiçeği üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden EMYO Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, üniversitelerin görevlerinden birinin de bulunduğu topluma yararlı projeler ortaya koyması olduğunu kaydetti. Binici, mevcut imkanları kullanarak ses ve ısı yalıtımını sağlayabilecek bir ürün elde etmek istediklerini aktardı. Binici, “Hazır malzemelerden değil, atık malzemelerden bir eser ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bölgemizde çok fazla olan ve genelde ısınma amaçlı kullanılan ayçiçeği sapı ile tekstil fabrikalarının çöpe attığı atıkları birleştiriyoruz. Bir harç yapıyoruz. Belirli ölçülerde kurutuyoruz ve kuruduktan sonra ses ve ısı yalıtımında kullanılabilecek güzel bir malzeme ortaya çıkıyor. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor.” dedi.

EMYO bünyesinde hazırlanan bazı projeler için özel sektörden çalışma teklifleri aldıklarını anlatan Binici, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarının süreceğini belirtti.

Projenin başarılı olması halinde hammadde sorunu olmayacağı belirtildi. Elbistan’da 2011 yılında 20 bin tona yakın çerezlik ayçiçeği elde edildi. Bölgenin önemli bir gelir kaynağı olan ayçiçeği farklı alanlarda değerlendirilmesi durumunda bölge insanına farklı gelir kapıları açacak. Şu an bölgede yetişen ayçiçeği genelde çerezlik olarak değerlendiriliyor ve atıkları evlerde ısınma amaçlı kullanılıyor. CİHAN | http://www.cihan.com.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: