Üniversiteli kobaylar

Eğitim masraflarını çıkartmak, ailelerinin yükünü azaltmak isteyen üniversiteliler, ilaç deneyleri için gönüllü kobay oluyor.

İlacın dozu ve kullanım süresine göre 350-bin 500 lira arasında ücret veriliyor

Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Hakan Çetinsaya Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi (DEKAM), öğrencilerin yeni ekmek kapısı haline geldi... Dünyanın önde gelen ilaç firmaları, ruhsatı alınmış yeni ürünlerini piyasaya sürmeden önce DEKAM'a gönderip, insan üzerindeki etkilerinin test edilmesini istiyor. Yaklaşık 12 yıldır faaliyet gösteren merkeze getirilen ilaçlar, önce hayvanlar üzerinde test ediliyor. Ardından gönüllü kobaylık yapan insanlar devreye giriyor.

Reklam
Reklam

ÖNCE CHECK-UP
Merkeze daha çok eğitim masraflarını çıkartmak isteyen, bünyesine güvenen gençler başvuruyor. Gönüllüler önce check-up'tan geçiriliyor. Kronik ya da kalıtsal hastalıkları olup, olmadığı araştırılıyor. Herhangi bir hastalığı belirlenen gönüllü, 50 lira ödeme yapılarak gönderiliyor. Sağlık sorunu olmayan "kobaylar", ilaç kullanımı sırasında meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı sözleşme imzalıyor. Şifreli kapılardan içeri alınan kobayların üzerinde bulunan sigara ve tüm metal eşyalara el konuyor. Öncelikle ilacın niteliğine uygun bir takvim hazırlanıyor. Her hafta, bir periyot sayılıyor. İlacın test işlemi ne kadar uzun sürerse ücret de o kadar artıyor.

KAMERALAR KAYITTA
En düşük ücret, bir periyod için 350 lira olarak belirlenmiş. Bir ilacın etkisinin araştırılması için en az 2 gün test edilmesi gerekiyor. Çalışmanın uzunluğunun yanında ilacın etkileri ve kullanım alanı da fiyatı artırıyor. Lösemi hastalarına uygulanmak üzere üretilen bir ilacı test eden katılımcı aylık bin 500 lira alıyor. Gönüllü kobaylar, ilacın içileceği günden en az bir gün önce araştırma merkezine alınıyor, yiyecek ve içecekleri de araştırma merkezi tarafından veriliyor. Katılımcılar, 24 saat kamerayla kayıt altında tutuluyor. Belli aralıklarla katılımcılardan kan örneği alınıyor.

Reklam
Reklam