SAMSUN (İHA) - Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, gençlerin büyük emekler vererek üniversiteyi bitirdiğini ama mesleksiz olduklarını söyledi.
İŞ-KUR Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, İŞ-KUR olarak işsiz vatandaşlara iş bulunması için çalıştıklarını ama müracaatçıların çoğunun kalifiye olmadığını, üniversite mezunlarının bile iş uygulamasında sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Kuruma başvuran vatandaşların talebinin genelde 'Herhangi bir işte çalışırım' şeklinde olduğunu ve bu yaklaşımın iş bulunmasını zorlaştırdığını vurgulayan Bayar, "Bu yaklaşım kaba kuvvete dayalı iş yapmak isteyen insanların tarzı. Artık bu devir bitti. İş tekniğe döküldü. Zaten çalışma hayatında genç nüfusumuz eğitimsiz, niteliksiz. Türkiye'de bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekli. Gençlerimiz üniversiteyi bitiriyor ama bir meslekleri yok. Bir kere üniversiteye giren genç mesleğini sevmeli. Daha sonra aldığı eğitim çalışma hayatına uymalı. Üniversiteyi bitiren gençlerimize iş bulup gönderiyoruz, ama uygulamada yetersiz oldukları için işveren kabul etmiyor. Örnek verirsek, dünyaca ünlü Türk lokumları var. Gönderdiğimiz kişinin önüne lokum geliyor, hiçbir şey anlamıyor. Ama bu kişi gıda mühendisi. Okulda lokumla ilgili bir tek ders görmemiş. Bir de dünyanın hiçbir yerinde elektrik ve elektronik mühendisliği gibi bir branş yok. Ya elektrik vardır, ya da elektronik. Bir insana iki mesleği nasıl öğreteceksin" dedi.
Çalışma hayatının istekleriyle eğitim sektörü arasında dengenin kurulması gerektiğini dile getiren Bayar, "Bu denge sağlanmadığı takdirde gençlerimiz heba olur. Mesleksiz, üretkensiz bir gençlik yetişiyor. Dünyada bilinen 42 bin meslek var. Türkiye'de sadece bilinen 500 meslek var. Yeni üniversiteler kurularak, yeni branşlarda gençler yetiştirilmeli. Ama verilen eğitimler uygulama ağırlıklı olmadır" diye konuştu.
Bayar, bir üniversite öğrencisinin öğrenimi boyunca Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verdiği rakamlara göre 28 bin YTL masrafı olduğunu da sözlerine ekledi.