Ünlü basketbolcu Kerim Abdul Cabbar lösemi

Dünya basketbolunun yaşayan devlerinden Kerim Abdul Cabbar’ın bir tür kan kanseri olan lösemiye yakalandığı duyuruldu.

NBA efsanesi eski basketbolcu, ‘Kansere karşı geliştirilen bir ilaç kullanıyorum. Şimdilik durumum çok iyi’ açıklamasını yaptı.

Söz konusu lösemi türüne yakalanan hastalarının yüzde 95'inde hücrelerin genetik materyali olan kromozomlarda bir bozulma meydana geldiğini belirten uzmanlar, bu bozuk gen Philadelphia kromozomunda keşfedildiği için "Philadelphia kromozomu" adıyla anıldığını ifade ediyor. Doktorlar, “İki kromozomun gen değiş-tokuşu nedeniyle ortaya çıkan bu bozukluk sonucu, kandaki akyuvar üretimini kontrol eden Abl proteini sürekli aktif kalarak, aşırı sayıda ve anormal kan hücresi üretimine neden olur. Normalinden birkaç kat fazla üretilen bu akyuvarlar, genlerde meydana gelen bozukluk nedeniyle işlevsiz kalır” bilgisini aktarıyor.

Reklam
Reklam

Kendisine kanser teşhisinin geçtiğimiz Aralık ayında konduğunu belirten ünlü basketbolcu, birkaç ayda bir kontrole gittiğini, belirli aralıklarla kan tahlillerini gerçekleştirdiğini ve sağlıklı bir hayat sürmeyi umduğunu dile getirdi. Kendisine kanser teşhisi ilk konduğunda çok korktuğunu belirten Kerim Abdul Cabbar, “Kan kanseri çok ürkütücü bir kelime. Çoğu zaman öldürücü olabiliyor. Eğer bu kanseri yenmek istiyorsanız, sabır ve cesaretle üstüne gitmeniz gerekir” dedi.

-KRONİK MYELOID LÖSEMİ, İLAÇLA KONTROL ALTINA ALINABİLİYOR-

Uzmanlar, 1990’ların başında geliştirilen ve lösemi tedavisinde yüzde yüze yakın başarılı sonuçlar veren Gleevec ve benzeri ilaçların, kanserin birçok türüyle mücadele etmeyi devrim niteliğinde kolaylaştırdığını kaydediyor. Los Angeles’ta bulunan California Üniversitesi (UCLA) Jonsson Gelişmiş Kanser Merkezi yetkililerinden Dr. Gary Schiller, sözkonusu ilaçların kanseri iyileştirmediğini ancak tansiyonun kontrolündekine benzer bir şekilde hastalığı kontrol altına aldığını açıkladı. Dr. Schiller, kansere karşı geliştirilen ilaçların yan etkilerinin de yok sayılacak derecede az olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

ABD'de Muhammed Ali gibi İslamiyeti benimseyen meşhur sporculardan biri olarak tanınan ve dünyanın gelmiş geçmiş en iyi basketbolcuları arasında gösterilen Kerim Abdul Cabbar, Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA’de tam 20 sezon oynadı. 1989’da aktif sporu bırakan ünlü spor adamı, son birkaç yıldır 14 sezon formasını giydiği Los Angeles Lakers takımında özel yardımcı antrenör olarak görev yapıyor. Bilinçli olarak sağlığına dikkat etmeye başlayan ve bu amaçla yoga yapan ilk atletlerden bir olan Kerim Abdul Cabbar, kansere yakalanmasının işini etkilemeyeceğini vurguladı.

ANKA