Ünlü doktorlara 'rüşvet' şoku

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, sosyal güvenlik kurumlarına kardiyoloji malzemesi alım-satımında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla açılan Neşter-1 davasında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı kısmen bozdu. Yargıtay, Prof. Dr. Derviş Oral'ın da aralarında olduğu 6 doktorun medikal firma malzemelerini menfaat karşılığı kullanma eylemini "rüşvet almak" olarak değerlendirdi. Dairenin verdiği karar şöyle:

DOKTORLARA ÇETEYE YARDIMDAN BERAAT: Çeteye yardım suçundan çeşitli hapis cezalarına çarptırılan, aralarında Prof. Dr. Kenan Yılmaz Ömürlü, eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın doktoru Prof. Dr. Derviş Oral, Prof. Dr. Ferhan Özmen, Barbaros Dokumacı'nın da bulunduğu 9 doktor hakkındaki karar yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle bozuldu.

Reklam
Reklam

YENİ BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ: Yargıtay, "nitelikli dolandırıcılık"tan verilen cezaları da eksik inceleme gerekçesiyle bozdu ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak şu konuların araştırılmasını istedi. Bu nedenle Onmed Medikal ve Kemer Country'nin sahibi Mehmet Nazif Edin'in de aralarında bulunduğu 18 sanığın menfaat sağlama sürecindeki konumları, görevleri ve kime menfaat sağladıklarının tespit edilmesi gerektiğine işaret etti.

6 ÜNLÜ DOKTOR: Yargıtay, kardiyolog sanıklar Derviş Oral, Ferhan Özmen, Ender Örnek, Levent Yıldıran, Barbaros Dokumacı ve Mehmet Metin'in medikal firmaların malzemelerini kullanma karşılığı menfaat temin ettiklerinin altını çizerek, eylemlerin "rüşvet alma" olduğuna hükmetti. Yargıtay'ın kararına göre bu doktorlara ‘rüşvet almak' suçundan en az 4 yıl ceza verilmesi gerekiyor.

ONAMA KARARLARI: Yargıtay'ın 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 23 sanığa çeteye yardım, 8 sanığa mal satışından kaçınma, 14 sanığa nitelikli dolandırıcılık, 23 sanığa ihaleye fesat karıştırma, 16 sanığa rüşvet verme, 3 sanığa rüşvet alma, 8 sanığa rüşvete aracılık, 4 sanığa suç delillerini yok etmek, 2 sanığa da soruşturmanın gizliliğini ihlal suçundan verdiği beraat kararlarını ise onadı.

Reklam
Reklam

VATAN