Ünlü hattat Schick: Yazı, İslam ile içiçedir

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrvin Cemil Schick, yazı kavramıyla İslâm dininin içiçe...

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrvin Cemil Schick, yazı kavramıyla İslâm dininin içiçe olduğunu, İslam kültüründe yazının kurucu temellerinin Kur'an-ı Kerim ve sünnet olduğunu söyledi.
Bilim Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) tarafından düzenlenen Kültür Kuşağı Konferanslar Dizisi'nde bu hafta 'Geçmişten Geleceğe Hat Sanatı' konusu ele alındı.
İl Genel Meclisi toplantı salonundaki konferansa konuşmacı olarak İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrvin Cemil Schick katıldı. Cemil Schick, burada yaptığı konuşmada, hat sanatına başlama öyküsünü anlattı. Tasavvuf ile ilgilenirken, Osmanlıca öğrenmeye başladığını belirten Schick, “Bir kere Arap harflerini öğrenince de etkilerinden bir daha kurtulamadım. Koleksiyonumdaki ilk hat eserini 1975 yazında Üsküdar bit pazarından aldım. Malûm, o zamanlar hat sanatı moda değildi, her müzayedede, her antikacıda bulunmazdı. Ama buna mukabil nispeten ucuzdu tabi, şimdiki gibi değil.” dedi.
İslam kültüründe yazının ve yazmanın kurucu temellerinin, Kur'an-ı Kerim ve sünnet olduğunu dile getiren Schick, şöyle dedi: "İslam kültüründe yazının ve yazmanın kurucu temelleri, Kur'an-ı Kerim ve Sünnet'tir. Yani bu kadar dolaysız bir ilişki vardır İslâm ve yazı arasında. Bir hadise göre Allah, ilk önce kalemi yaratmıştır. Düşünün, ne kadar anlamlı ve ne kadar güçlü bir fikir. Allah, ilk önce kalemi yaratmış ve ona yazmasını emretmiştir. Kalem de "ne yazayım?" diye sorduğunda 'gelmiş geçmiş gelecek her şeyi yaz' diye emretmiş. Levhi Mahfuz'un bu olduğuna inananlar vardır. Yani her şey, en başından iyi saklanmış olan bir levhada yazılıdır. Kur'an'da Allah, kalem üzerine kasem eder. Hz. Muhammed'in (sas), peygamberliğinin en önemli delili, kitabıdır, yani yazılı bir metin olan Kur'an-ı Kerim. Birçok hadis, Allah'ın meleklere yazı yazdırdığından söz eder, örneğin Miraç esnasında Hz. Muhammed'in (sas) 'kalemlerin cızırtısını' duyması, Allah'ın buyruklarını yazıya geçiren meleklerin kamış kalemlerinin sesi olarak yorumlanmıştır. Kur'an'ın doğrudan doğruya Allah'ın kelamı olduğuna inanıldığından, insanlara bu kelamı kusursuz ve yüceliğine layık bir şekilde muhafaza etmek görevi düşmektedir, dolayısıyla hüsn-i hat ve diğer kitap sanatları ortaya çıkmıştır. Kısacası yazı kavramıyla İslâm dini iç içedir. Bence İslam'ı yazı olmadan düşünmek mümkün değildir.” Schick, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevapladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz