Ünlü sosyolog Şerif Mardin hayatını kaybetti

Ünlü sosyolog ve siyaset bilimci Prof. Dr. Şerif Mardin hayatını kaybetti. Son dakika habere göre, Mardin'in cenazesinin yarın Yeniköy Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verileceği öğrenildi. 90 yaşında yaşamını yitiren Mardin, Türk modernleşmesi, din ve siyaset, Osmanlı'nın son dönemindeki siyasi gelişmeler ve Jön Türkler üzerine yaptığı çalışmalar ile biliniyordu.

Son dakika habere göre, Şerif Mardin, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti. Mardin'in cenazesinin yarın Yeniköy Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verileceği öğrenildi.

En son İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi olarak görev Mardin, yurt içinde ve yurt dışında birçok başarılıyı çalışmaya imza atması ile tanınıyordu.

ŞERİF MARDİN KİMDİR?

1927 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nde başladığı orta öğrenimini ABD'de tamamladı. Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü mezuniyetinin ardından lisansüstü eğitimini John Hopkins Üniversitesi’nde yaptı. 1954'te Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne asistan olarak giren Mardin, doktorasını Stanford Üniversitesi'nde tamamladı. 1964'te doçent, 1969'da ise profesör oldu.

Reklam
Reklam

Ankara Üniversitesi'nde 13 yıl hocalık yaptıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kurucu Dekanlığını ve Sosyoloji Bölümü Başkanlığı yaptı. Daha sonra yaklaşık 13 sene Washington'daki American University'de İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığını yürüttü. Ardından Türkiye'ye gelerek çalışmalarını Sabancı Üniversitesi'nde sürdürdü.

ŞERİF MARDİN'İN KİTAPLARI

İdeoloji
Din ve İdeoloji
Bediüzzaman Said Nursi Olayı / Modern Türkiye'de Din ve Toplumsal Değişim
Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1895-1908
Siyasal ve Sosyal Bilimler, Türk Modernleşmesi
Türkiye'de Din ve Siyaset
Türkiye'de Toplum ve Siyaset
Yeni Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu
Religion, Society and Modernity in Turkey

KURTULMUŞ VE DAVUTOĞLU'NDAN TAZİYE MESAJI

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Prof. Dr. Şerif Mardin vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, mesajında, “Şerif Mardin Hocamız, siyaset bilimine ve fikir hayatımıza önemli katkılarda bulunmuş, uluslararası alanda çok değerli çalışmalara imza atmış bir bilim insanımızdı. Eserleri ve akademi dünyamıza yaptığı hizmetlerle her daim saygıyla yâd edilecek olan Mardin'e Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun" dedi.

Reklam
Reklam

Eski Başbakan ve Ak Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, kendisinin de doktora hocası olan Şerif Mardin'in vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Türkiye'nin çok kıymetli bir ilim adamını kaybettiğini belirten Davutoğlu, "Türkiye, meslek ahlakı ile mütemayiz bir münevveri, zarafeti ile maruf bir beyefendiyi kaybetti; ben de doktora hocamı, ilim hayatımda örnek aldığım bir büyüğümü kaybettim. Kendisinden eğitim almaktan, sürekli teşrik-i mesaide bulunmaktan onur duyan bir talebesi olarak muhterem Şerif Mardin Hocam'a Allah'tan rahmet, Türk ilim dünyasına, öğrencilerine, sevenlerine ve aziz milletime baş sağlığı diliyorum" dedi.

KILIÇDAROĞLU: ÇOK BÜYÜK BİR KAYIPTIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şerif Mardin'in vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kılıçdaroğlu mesajında, "Aramızdan ayrılışı yalnız bilim, akademik, entelektüel dünya için değil siyaset dünyası ve düşünce hayatımız için de çok büyük bir kayıptır" dedi.

Reklam
Reklam

Kılıçdaroğlu'nun mesajı şöyle:

"Prof. Dr. Şerif Mardin'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Aramızdan ayrılışı yalnız bilim, akademik, entelektüel dünya için değil siyaset dünyası ve düşünce hayatımız için de çok büyük bir kayıptır. Bilimde önemli olan büyük tartışmalara yol açan bakış açıları ve tezler geliştirmektir. Prof. Dr. Mardin siyasi ve toplumsal yaşamımıza ilişkin en temel ve günümüzde dahi en çok tartışılan tezleri öne sürmüş bir bilim insanıydı. Yazıları büyük ilgi uyandırıyordu çünkü tarih, sosyoloji ve siyaset bilim konularına ve yöntemleri üzerindeki eşsiz hakimiyeti en derin soruları sormasını ve alışılmışın dışında yeni, yaratıcı, çarpıcı yanıtlarla karşımıza çıkmamızı sağlıyordu. Aklımıza yatsın yatmasın doğru varsaydıklarımızı yeniden gözden geçirmemizi ve bildiklerimize başka açılardan bakmamızı sağlıyordu. Yazılarında ve konuşmalarında insanlarımızın anlam dünyalarının derinliklerini anlamanın önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Mardin'i Türkiye'de ve dünyada büyük bir değer yapan iyi bildiği çok sayıda dil, ders verdiği önde gelen üniversiteler, ulusal ve uluslararası çalışmalarının sayısı değil bilim ve düşünce hayatımıza tartışma ve dinamizm katan farklı ve orijinal çalışmaları ve görüşleridir.

Reklam
Reklam

Türkiye kuşkusuz uluslararası sosyal bilim dünyasındaki en büyük değerini kaybetti. Başımız sağ olsun."