Ünlülerin sesleri hep yaşayacak

Ankara (AA)- Dünden bugüne sesini milyonlara duyuran şair, yazar, ses sanatçısı, politikacı, devlet adamları, televizyoncular ve gazeteciler gibi ünlülerin sesleri "Türkiye Ses Bankası"nda toplanıyor.

Dergiden gazeteye, bilimsel makalelerden araştırmalara, kitaptan tarihi el yazmalarına ve hatta afişlere kadar birçok belgeyi bir arada tutan Milli Kütüphane'de şimdi de ünlülerin sesleri arşivleniyor.

Milli Kütüphane bünyesinde oluşturulacak olan Türkiye Ses Bankası için taş plaklar, CD'ler, kasetler, radyolar ile TRT ve çeşitli televizyon kuruluşlarından elde edilen bantlar kaynak oluşturuyor.

Reklam
Reklam

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, "Ünlü olan herkesin sesini toplamak, bunları bantlarda ve CD'lerde saklamak, bilgisayar ortamına aktarmak istiyoruz.

Bu kayıtları, Milli Kütüphane bünyesinde kuracağımız 'Ses Bankası'nda toplayacak ve araştırmacıların hizmetine sunacağız" dedi.

Cumhuriyet döneminin eğitim, bilim, kültür, sanat, siyaset, edebiyat ve diğer alanlarındaki gelişmelerini içeren röportajları da 'sözlü tarih' başlığı altında topladıklarını ifade eden Acar, "Bu çalışma kapsamında, Kemalettin Tuğcu, Rauf İnan, Kasım Gülek, Reha İsvan, Muammer Sun, Adnan Cemgil, Fuat Bayramoğlu gibi şair, sosyolog, siyasetçi ve müzisyenlerden yaklaşık 60 aydının röportajını kaydettik" diye konuştu.

Acar, projenin uygulanmaya geçmesiyle Cumhuriyet'in ilk yıllarından bugüne ışık tutacaklarını ve araştırmacılara önemli bir kaynak olacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet tarihinin bir bölümüne tanıklık etmiş olan sesler ile günümüzde farklı alanlarda ön plana çıkmış şairler, ressamlar, politikacılar, ses ve tiyatro sanatçıları ile devlet adamlarının ses ve görüntülerini bilgisayar ortamına aktaracağız. Örneğin, Cumhurbaşkanlarımızla ilgili araştırma yapan kişi Mustafa Kemal Atatürk'ten Ahmet Necdet Sezer'e kadar sesli ve görüntülü kayıtlara ulaşabilecek."

Reklam
Reklam