Unutkanlığın yaşı düşüyor

ADANA (İHA) - Psikiyatri Uzmanı Dr. İbrahim Bilgen, yaşam şartlarının güçleşmesiyle unutkanlığın 60'lardan 20'li yaşlara düştüğünü söyledi.

Bilgen, yaptığı açıklamada, stres, fiziksel ve ruhsal yorgunlukla yoğun iş temposu gibi sorunların unutkanlık belirtilerinin başladığı yaşı düşürdüğünü ifade etti. Zorlu yaşam şartlarının kişinin beyinsel fonksiyonlarını yavaşlattığını belirten Bilgen, bu nedenle kişilerin, çevrelerinde yaşanan olayları geç algılandığı veya unuttuğunu söyledi.

Unutkanlık rahatsızlığıyla kendilerine başvuran hastaların yaşının giderek düştüğüne dikkat çeken Bilgen, "Unutkanlık önemli bir rahatsızlıktır. Önceden, yaşla birlikte ilerleyen ve basit gündelik işlerin bile yerine getirilmesinde sorunlar yaratan unutkanlık, şimdi ise gençler üzerinde etkili oluyor. Yaptığımız gözlem ve araştırmalarda unutkanlığın 60'lı yaşlardan 20'li yaşlara düştüğünü ortaya koyuyor. Tüm dünya ile aynı anda Türkiye'de de unutkanlık yaşı 20 yaşına, erken yaşta çalışma hayatına atılanlarda 20'nin de altına düşüyor" dedi.

Reklam
Reklam

Unutkanlığın, yaşlılıkta doğal kabul edilmesine rağmen, genç yaşlarda gözlemlenmesinin ciddi bir rahatsızlık olduğuna işaret eden Bilgen, "Unutkanlığın yaşının giderek düşmesi, gençlerin alzheimer rahatsızlığına erken yakalanmalarına neden oluyor" diye konuştu.

Unutkanlık rahatsızlığına yakalanmamak için erken yaşlardan itibaren bir takım önlemler alınması gerektiğini belirten Bilgen, "Unutkanlığın önüne geçilmesi için düzenli bir hayat şart oluyor. Sigara ve alkolden uzak durulması, düzenli yapılan spor aktiviteleri, beyin jimnastikleri, dengeli beslenme, günde 7-8 saat uyku ve zaman zaman eğlence aktiviteleri yapılması gerekiyor. Ayrıca teknolojik aletlerin kullanımının da düşürülmesi, internette geçirilen vakti, ikili sohbetlere ayırmak gerekiyor"