Ünüvar: "madde Bağımlılığı Ve Kullanımı Dünya Çapında Bir Sağlık Sorunu"

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve...

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, madde kullanımı ya da madde bağımlılığınin, öncelikle kişiyi ve yakın çevresini dolayısı ile toplumu ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğunu bildirdi.

Ünüvar, dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sorunu olduğu kadar dünyanın da en önemli sorunlarından birisinin madde bağımlılığı olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Bağımlılık yapan maddelerin, belirli bir miktarda alındığı zaman, kişinin sinir sistemine etki ettiğini, akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, bağımlılık yaratan, toplum içerisinde sosyal ve iktisadi çöküntüler meydana getiren, kanunların da kullanılmasını, bulundurulmasını satışını yasakladığı veya kontrol altına aldığı uyuşturucu ve uyarıcı maddeler olduğunu vurgulayan Ünüvar, "Madde Bağımlısı, kişi eğer kullanmakta olduğu maddeye karşı yüksek düzeyde bir istek duyuyorsa, o madde kişiyi peşinden koşturuyorsa ve birtakım değerlerinin ve sevdiklerinin önüne geçmiş ise artık bu kişiye madde bağımlısı denilebilir" ifadesini kullandı.

Uyuşturucu maddeye bağımlı hale gelmek için bir defa kullanmanın yeterli olabileceğini vurgulayan Ünüvar, şöyle devam etti:

"Çünkü bu maddenin vücudunuza nasıl etki edeceğini veya vücudunuzun bu maddeye nasıl tepki vereceğini bilmeniz mümkün değildir. Bu sebeptendir ki bu işten para kazanan kişiler, kişiyi bağımlısı olacağı maddeyle tanıştırma başarısını göstermek için ilk seferinde maddeyi ücretsiz verirler. Bu aşamada satıcılar iyi bilir ki kişi bağımlı olduktan sonra sürekli gelecek ve para kazandıracaktır."

Reklam
Reklam

Madde kullanımı ya da madde bağımlılığınin, öncelikle kişiyi ve yakın çevresini dolayısı ile toplumu ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Ünüvar, şunları kaydetti:

"Dünya Sağlık Örgütü (WHO) madde bağımlılığı ve kullanımını dünya çapında bir sağlık sorunu olduğunu tanımına eklemiş ve önlem almada her konuda gelişmeleri desteklemektedir. Dünyada uyuşturucu kullanma alışkanlığında her geçen gün artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehlike oluşturduğundan hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında aldığı kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlemiştir. Tüm ülkelerde toplumları bilinçlendirmek için 26 Haziran tarihinde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Hükümetimiz bu konuda politikalarını her geçen gün yenilemekte ve hem arzın hem de talebin azaltılması noktasında yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Madde Bağımlılığından arınmış, sağlıklı, geleceğe umutla bakan, huzurlu bir toplum dileği ile 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Gününü kutluyorum."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: