Ünye ÇATOM, Çaybaşı Gönül Elçilerini Ziyaret Etti

Dünyanın her köşesinde ihtiyaç sahibi Müslümanlara yardım eli uzatan Türk halkı, savaş, doğal afet, açlık...

Dünyanın her köşesinde ihtiyaç sahibi Müslümanlara yardım eli uzatan Türk halkı, savaş, doğal afet, açlık gibi olaylarda ebeveynlerini kaybetmiş kimsesiz çocukların da imdadına yetişiyor.

Uluslararası yardım kuruluşları aracılığıyla hayırseverler, bağışlarıyla yetim Müslüman çocukların yüzünü güldürüyor. Halkın yardımlarıyla birçok ülkede kurulan yetimhanelerde barınma, eğitim, sağlık, gıda ve giyecek ihtiyaçları karşılanan kimsesiz çocuklar, yardımlar sayesinde geleceğe daha güvenle bakıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre dünyada 2 milyonu aşan sayıda yetim çocuk bulunuyor. Bunun 300 bini ise kritik durumda. Çünkü başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere her 1 dakikada yetim bir Müslüman kız çocuğuna tecavüz ediliyor, her 10 dakikada bir çocuk da organ mafyasının eline düşüyor. Afrika kıtasında 143 bin yetim çocuk, hayatının 10 yılını yardımlarla yapılan yetimhanelerde ve yetiştirme yurtlarında geçiriyor. Her yıl 250 bini evlatlık verilirken, günde 38 bin 493 çocuk, 18 yaşını doldurarak devletin korumasından çıkartılıyor.

Reklam
Reklam

İhtiyaç sahibi ve yetim kalan Müslüman çocukların yaşam mücadelesine kayıtsız kalamayan hayırseverler, Kimse Yok Mu Derneği, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Samsun İnsani Yardım Hareketi (SİYAH) gibi çok sayıda sivil toplum örgütünün yardım kampanyalarına destek vermeye devam ediyor.

Kimse Yok Mu Derneği, toplanan bağışlarla Filistin, Somali ve Sudan'da toplam 7 yetimhane açtı. 20 bin yetim kalan çocuğunu bulunduğu Gazze'de, bin 773 kimsesize sahip çıkmak, acılarını unutturmak, ihtiyaçlarını karşılamak ve eğitimine katkıda bulunmak amacıyla başlatılan Gazzeli Yetimler Projesi devam ediyor. Sudan'ın Darfur bölgesinde iç savaş sonucu ailelerini kaybeden 7 bin yetim çocuktan 220'sinin günlük gıda ihtiyaçları, derneğin aşevinden karşılanıyor. Kampanya devam ediyor.

'Dünyanızda Yetimlere Yer açın' sloganı ile 1 Ocak'ta 99 Emanet 99 Yetim İçin Hareket Zamanı' projesi başlatan Samsun İnsani Yardım Hareketi (SİYAH), kısa sürede büyük ilgi gördü. 120 sponsor aile destek verirken, 1 Şubat'a kadar sayının 200'ü bulması tahmin ediliyor. SİYAH Başkanı İdris Akdin, sponsor ailenin 1 yıl boyunca aylık 90 TL karşılığında bir yetim çocuğun bakımını üstleneceği kampanyaya destek bekliyor. Akdin, ''Şuan hedefimizi yakaladık. Ama ne kadar sponsor aileye ulaşırsak o kadar yetimi kurtarmış olacağız. Bu kampanya, Allah'ın bize emaneti olan yetimlerin hayatını kurtarma mücadelesidir. Bu aynı zamanda iyiliğin, vicdanın ve sorumluluğun yaygınlaştırılması kampanyasıdır. Sponsor aile, 1 yıl bakmak istediği yetimini seçebiliyor. Yetim çocuğu ile ilgili bütün bilgiler aileye veriliyor. Gelişim, eğitim, sağlık ve sosyal durumu kendilerine bildiriliyor. Bu sistemi yaygınlaştırmamız gerekiyor.'' şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Hayırseverlerin bağışlarıyla 5 kıta ve 135 ülkede kimsesiz çocuklarla ilgili çalışma yürüten İHH ise yardımlarla kurulan 10 yetimhanede çocukların eğitim, sağlık, gıda ve giyecek gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor. 2007 yılında 12 ülkede 2 bin 500 yetim çocuğu sahiplendiren İHH, 2012'de ise 39 ülkede 27 bin 319 yetime 16 bin 664 sponsor aile buldu. 27 bin 354 yetimi kucaklayan İHH, bu yıl da 10 yetimhane daha açmayı hedefliyor.

Yetim Dayanışma Günleri kampanyası kapsamında bu yıl dünya genelinde 30 bin yetim çocuğu kurtarmayı hedeflediklerini söyleyen İHH Yetim Çalışmaları Birimi Koordinatörü Murat Yılmaz, projeyle ilk etapta organ, fuhuş ve dilenci mafyaları, misyoner yapılar ve savaş yanlılarının hedefindeki yetim çocuklarla ilgili dünyada gündem oluşturmaya çalışacaklarını kaydetti. Yılmaz, ''Kampanya çerçevesinde 39 ülkede partner sivil toplum kuruluşları ile gıda, kıyafet, kırtasiye, yakacak, ev eşyası dağıtımı, sağlık taraması, eğitim ve kültür gezileri, yetenek ve bilgi yarışmaları, çeşitli kültür ve eğlence organizasyonları, moral-motivasyon programları, yetimhanelerin ihtiyaçlarının giderilmesi, yetim çocukların yaşadıkları evlerin tadilatı, evlilik çağına gelmiş gençler için düğün organizasyonu, çeyiz yardımları ve yetim ailelerini kalkındırma gibi 230 proje gerçekleştireceğiz.'' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: