"Uranyumu zenginleştirmeyi başardık"

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "nükleer santrallerde yakıt için ihtiyaç duyulan uranyumu zenginleştirmeyi başardıklarını ve dünyadaki nükleer ülkeler kulübüne girdiklerini" bildirdi.

Ahmedinejad, Horasan Rezevi eyaletinin başkenti Meşhed'de, bütün bakanlar, din adamları, bilim adamları, üst düzey askeri yetkililer, milletvekilleri ve komşu ülke büyükelçilerinin de hazır bulunduğu ve televizyondan canlı yayınlanan programda yaptığı konuşmada, "bugün, İran bilimadamlarının bilim ve teknoloji alanında büyük bir ilerleme kaydettiklerini" belirtti.

Reklam
Reklam

Ahmedinejad, şöyle konuştu: "İran'da, tarihi bir fırsattan yararlanılarak, Mehdi'nin yardımı ve bilimadamlarının gayretleri doğrultusunda, nükleer yakıt üretim çarkı laboratuvar düzeyinde tamamlanmıştır. Nükleer santrallerde ihtiyaç duyulan uranyumu zenginleştirme, 9 Nisan 2006 günü itibariyle gerçekleşmiştir. Bu gelişmeyi, İmam Rıza'nın türbesinde, bütün şehitlere, şehitlerin imamına (İmam Humeyni), dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e ve İran halkına sunuyorum."

"Buradan dünyadaki nükleer ülkeler kulübüne girdiğimizi resmen açıklıyorum" diyen Ahmedinejad, konuşmasında, "Bu büyük tarihi kazanç, İran halkının direnişi ve mücadelesi sayesinde elde edildi. Bu başarı, ilerideki büyük başarı ve gelişmelerin başlangıcı olacak. 9 Nisan İran halkı için büyük bir gündür, bugün, İran halkının tarihine, büyük bir gün olarak geçecek" ifadesine yer verdi.

"YANLIŞ YÖNDE BİR ADIM"

ABD, İran'ın uranyum zenginleştirmeye başlamasının "yanlış yönde atılmış bir adım" olduğunu belirtti. Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, eski İran Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'nin "uranyum zenginleştirmeye başladıklarını" açıklamasından sonra yaptığı açıklamada, "Eğer İran rejimi şu andaki yönde ilerlemeye devam ederse, o zaman BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri ve Almanya ile bundan sonra atacağımız adımı görüşürüz" dedi. ABD'nin BM Büyükelçisi John Bolton da bu gelişmenin "İran'ın BM Güvenlik Konseyi'nin söylediklerine kulak asmadığını gösterdiğini" ileri sürdü.

Reklam
Reklam