Urartu Krallığı'nın Ilk Sarayı Gün Işığına Çıkarıldı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğretim üyelerince Van Kalesi zirvesinde yürütülen kazılarda, Urartu Krallığı'na ait ilk saray yapısı bulundu.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğretim üyelerince Van Kalesi zirvesinde yürütülen kazılarda, Urartu Krallığı'na ait ilk saray yapısı bulundu.

İÜ Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında, Urartu Krallığı'na başkentlik yapan Van Kalesi'nin zirvesinde sürdürülen kazı çalışmalarında Urartu Krallığı'nın ilk sarayı gün ışığına çıkarıldı.

Kazı Başkanı Konyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Urartu Kralı 1. Sardur'a ait olduğu değerlendirilen sarayın ortaya çıkmasının kendileri için sürpriz olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Kalede, Urartu medeniyetinin en erken yapı grubunu ortaya çıkardıklarını anlatan Konyar, bir bölümü ortaya çıkartılan sarayda ve çevresinde gelecek yıllarda yapılacak daha kapsamlı çalışma ile Urartu Krallığı'nın ilk yapı kalıntılarına ulaşacaklarını ifade etti.

Konyar, gelecek yıllarda yapılacak çalışmalarda tapınak ve sarayın diğer bölümlerinin gün ışığına çıkarılabileceğini bildirerek, "Mimari taş yapısı, sarayın erken Urartu döneminde inşa edildiğini gösteriyor. Yaklaşık bir buçuk aylık bir çalışmayla saray kalıntısı yüzeyden 6 metre aşağıda çıkarıldı. Yapılacak çalışmayla Urartu medeniyetinin kuruluş evresine ait kamusal binaları tümüyle ortaya çıkarılacak" diye konuştu.

Muhabir: Sıtkı Yıldız

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: