Üretici ile market fiyatları arasında fark açıldı

Bazı önemli ürün ve gıdalardaki aylık fiyat değişimlerini ve spekülatif hareketleri takip eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Haziran ayında üretici ile market fiyatları arasındaki farkın açıldığına dikkat çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden (TZOB) yapılan açıklamada Haziran ayında üretici ile market fiyatları arasındaki farkın açıldığına dikkat çekildi. TZOB'un açıklamasında bazı ürünlerde makasta daralma görülürken, birçok üründe fiyat farkının önemli oranlarda arttığı belirtilerek, “Haziran ayında market raflarında yer alan 13 ürünün fiyat arttı, 6 ürünün fiyatı değişmedi, 5 üründe ise fiyat düşüşü yaşandığı tespit edildi” denildi. Haziran’da marketlerde fiyatı en çok artan ürün “sivri biber”, fiyatı en çok düşen ürünün ise “karpuz olduğu belirtildi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Haziran ayında salatalıkta üretici market fiyatları arasındaki fark yüzde 384.2 iken, domateste yüzde 360.4, patlıcanda yüzde 353.5 olarak tespit edildiğini açıkladı. Mayıs ayıyla karşılaştırıldığında üretici-market fiyatları arasındaki farkın Haziran ayında domateste yüzde 243.9’dan yüzde 360.4’e, kırmızı mercimekte yüzde 65.2’den yüzde 152.6’ya, salatalıkta yüzde 308.5’den yüzde 384.2’ye, sivri biberde yüzde 248’den yüzde 297.7’ye ve patlıcanda da yüzde 329.3’den 353.5’e yükseldi. Bu üretim sezonunda yağışların iyi gitmesi üretimde genel olarak bir artış beklentisine yol açtı. Son iki yıldır Türkiye’de yaşanan kuraklığın ardından bu yıl gelen yağışlar üreticileri sevindirdi. Bununla birlikte hububatta beklenen verimin alınamadığı yönünde ziraat odalarından bilgiler geliyor. Verimin düşük olmasında, sonbaharda ekilişle birlikte kullanılan gübredeki yüzde 30 azalmanın etkili olduğu düşünülüyor.”

Reklam
Reklam

HAZİRANDA MARKET FİYATLARI
TZOB’un piyasa araştırmasına göre Haziran ayında nohut, kuru üzüm ve sütte fiyat değişimi görülmezken, kuru fasulyede yüzde 2,7, kuru incirde yüzde 2.9, yumurtada yüzde 3.1, yeşil fasulyede yüzde 10.5, karpuzda yüzde 54.9 fiyat düşüşleri görüldü. Buna karşılık, sivri biberde yüzde 47.3, limonda yüzde 7.8, ıspanakta yüzde 6.7, havuçta yüzde 4.8, salatalıkta yüzde 4.6, patateste yüzde 3.7, domateste yüzde 3.3, yeşil mercimekte yüzde 2.8, patlıcanda yüzde 2.4, kuru kayısıda yüzde 2.3, elmada yüzde 2,1, ette yüzde 1.8, fındıkta yüzde 1.2 oranında fiyat artışları oldu.

ÜRETİCİ FİYATLARI
TZOB'un yaptığı piyasa araştırmasına göre Haziran'da kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, fındık, süt ve ette bir fiyat değişimi olmazken; sivri biberde yüzde 28.9, limonda yüzde 22, elmada yüzde 10, ıspanakta yüzde 5.9, patateste yüzde 4,havuçta yüzde 1.7 fiyat artışı görüldü. Diğer taraftan, yeşil fasulyede yüzde 2, patlıcanda yüzde 3, yumurtada yüzde 7.7, salatalıkta yüzde 11.8, domateste yüzde 22.8, kırmızı mercimekte yüzde 34.6, karpuzda yüzde 39 fiyat düşüşleri görüldü. Domateste sera sonu ile tarla çıkışlarının çakışması nedeniyle fiyat düşüşü yaşandı. Karpuzda ise üretimin artması nedeniyle fiyatlar düştü. Geçen yıl Güneydoğu Anadolu bölgemizde yaşanan kuraklığa bağlı olarak kırmızı mercimek üretimi düşerken, fiyatlar tavan yapmıştı. Geçen yıla göre kırmızı mercimek üretiminde artış olması fiyat düşüşüne neden oldu. Yumurtada ise talepteki daralmaya bağlı olarak fiyat düşüşleri gerçekleşti. Sivri biberde seralarda sezonun sonuna gelinmiş olması ve tarla ürünlerinin de henüz piyasaya çıkmaması nedeniyle fiyat artışı oldu. Limonda ise talepteki artışa bağlı olarak fiyatlar bir miktar yükseldi. Elmada görülen fiyat artışında mevsime bağlı arz yetersizliği etkili oldu. Patateste üretimin yoğun olarak yapıldığı illerimiz olan Nevşehir, Niğde gibi illerimizde henüz hasat başlamamış olup, piyasaya arz dilen ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak patates fiyatlarında bir miktar artış görüldü. (ANKA)

Reklam
Reklam