Üretici ve market arasında fiyat farkı yüzde 404'ü buldu! Dalında 4, markette 20 lira

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market arasındaki fiyat farklarına dikkat çekti. Bayraktar ocak ayında üretici ve market arasındaki en fazla farkı yüzde 404,2 ile portakalda görüldüğünü söyledi. Dalında kilosu 4 liraya olan portakal marketlerde 20 liraya satılıyor.

Asgari ücret, memur ve emekli zamlarının belli olmasının ardından birçok kalemde zamlar devam ederken, market etiketlerindeki fiyatlar da dikkat çekiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 404,2 ile portakalda görüldüğünü belirtti. Bayraktar, "Ocak ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkı yüzde 404,2 ile portakalda görüldü. Portakaldaki fiyat farkını yüzde 396,7 ile mandalina, yüzde 385,2 ile limon, yüzde 256,5 ile kuru soğan takip etti" açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ocak ayındaki üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve değişim nedenlerini değerlendirdi.Bayraktar, üretici fiyatına göre markette portakal ve mandalinanın 5 kat, limonun 4,9 kat, kuru soğanın 3,6 kat yüksek fiyattan satıldığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Üreticide 4 lira olan portakal 20 lira 17 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan mandalina 26 lira 8 kuruşa, 3 lira 83 kuruş olan limon 18 lira 58 kuruşa, 5 lira 8 kuruş olan kuru soğan 18 lira 11 kuruşa satıldı."

MARKETTE FİYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜN YÜZDE 34,7 İLE YEŞİL FASULYE

Ocakta, bir önceki aya göre markette 42 ürünün 29'unda fiyat artışı, 13'ünde fiyat azalışı görüldüğünü belirten Bayraktar, markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 34,7 ile yeşil fasulye olduğunu ifade etti.

Bayraktar, yeşil fasulyedeki artışı yüzde 29,8 ile salatalık, yüzde 28,4 ile ıspanak, yüzde 22,9 ile pırasanın takip ettiğini, fiyatı en çok azalan ürünün ise yüzde 20,7 ile kuru üzüm olduğunu bildirdi. Bayraktar, kuru üzümdeki fiyat düşüşünü yüzde 10,8 ile fındık, yüzde 10 ile beyaz lahana, yüzde 9,1 ile maydanozun izlediğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

ÜRETİCİDEKİ FİYAT DEĞİŞİMLERİ

Ocak ayında üreticide 34 ürünün 24'ünde fiyat artışı olurken, 2'sinde fiyat düşüşünün görüldüğünü, 8 üründe ise fiyat değişimi olmadığını aktaran Bayraktar, "Üretici fiyatlarında kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir, Antep fıstığında fiyat değişimi yaşanmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu ayda üreticide en çok fiyat düşüşünün 27,3 ile portakalda görüldüğüne işaret eden Bayraktar, şu bilgileri paylaştı:

"Portakaldaki fiyat düşüşünü yüzde 10,8 ile yumurta izledi. Portakalda rekoltenin fazla olması ve yeterli talebin olmaması, fiyatların düşmesine neden oldu. Artan üretime karşılık beklenen talebin de yeterli olmaması ile ürünler dalında kaldı."

FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ

Bayraktar, üretici fiyat değişimlerinin nedenlerine dair de bilgi vererek, yumurtadaki fiyat düşüşünün arz ve talepteki değişimden kaynaklandığını, yeşil soğan, salatalık, marul ve patlıcanda ise arzdaki azalmanın ürün fiyatlarının artmasına neden olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Ziraat odaları aracılığıyla girdi piyasalarından alınan fiyat verilerine göre ocak ayında amonyum nitrat, amonyum sülfat ve üre gübresinin fiyatının arttığına dikkati çeken Bayraktar, süt yemi, besi yemi, elektrik ve mazot fiyatlarında da artış yaşandığını ifade etti.

(AA)Bu içerik Deniz Işık tarafından yayına alınmıştır

Anahtar Kelimeler: