Üreticilere Yarma Aşısı Öğretildi

Malatya'da üreticilere, Amerikan asma anaçlarına, Banazı kurutmalık, Kureyş ve Tanebi üzüm çeşitlerinin, yarma aşı yöntemiyle...

Malatya'da üreticilere, Amerikan asma anaçlarına, Banazı kurutmalık, Kureyş ve Tanebi üzüm çeşitlerinin, yarma aşı yöntemiyle aşılanması öğretildi.

İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli ile Karagöz köyü danışmanı Selami Erkan , üreticilere Amerikan asma anaçlarına, Banazı kurutmalık, Kureyş ve Tanebi üzüm çeşitlerinin, yarma aşı yöntemiyle aşılanmasının öğretilmesine yönelik olarak Metod demostrasyonu düzenlediler.

Konu uzmanı ziraat mühendisi Mustafa Çelik, Oktay Taner ve Necdet Cansunar Amerikan asma anaçlarıyla tesis edilen bağlarda, anaçların erken aşıya gelmesi için anacın tek gövdeye düşürülmesinin, bahar dönemlerinde sürgün gelişimini artırmak için azotlu gübreleme yapılmasının, çapalamanın ve aşılama zamanının Mart-Nisan ayı içerisinde yapılması gerektiğini söyleyerek, yarma aşının nasıl yapılacağını anlattılar.

Reklam
Reklam

Yetkililer, yarma aşının şu şekilde yapıldığını anlattı:

"Baş parmak kalınlığına gelen anaçların, çevresindeki topraklar çapa ile açıp, anaçlar toprak seviyesinin 10-15 santimetre açılır. Baş parmak kalınlığına gelen anaçların, çevresindeki topraklar çapa ile açıp, anaçlar toprak seviyesinin 10-15 cm üzerinden kesilir. Anacın fazla yarılmasını önlemek için alttan rafya ile sıkıca bağlayarak, aşı baltası ile tam ortadan 3-4 cm kadar yarıp ve uç kısmı yarığa sokulur. Aşılanacak çeşidin iki gözlü kalemi, alt gözün 1 cm altından ve göz kısmı dışarı gelecek şekilde kama gibi kesilir. Kamanın bir tarafında öz diğer tarafında odun kısmı görülmeli ve anaçtaki yarık kadar olmalıdır. Kalemin kabuğu anacın kabuğu ile aynı hizaya gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde kalem anaçta açılan yarığa yerleştirilerek balta çıkarılır. Aşı yapılan kısım, pamukla sarılır ve aşı bölgesinin nemli kalması ve aşının tutması için suyla ıslatılır. Aşı yapılan bölge bez veya aşı bandıyla sarılarak, aşının üzeri gevşek toprakla yavaşça kapatılıp kümbet yapılır ve yanına bir işaret çubuğu dikilir. Anacın fazla yarılmasını önlemek için alttan rafya ile sıkıca bağlayarak, aşı baltası ile tam ortadan 3-4 cm kadar yarıp ve uç kısmı yarığa sokulur. Aşılanacak çeşidin iki gözlü kalemi, alt gözün 1 cm altından ve göz kısmı dışarı gelecek şekilde kama gibi kesilir. Kamanın bir tarafında öz diğer tarafında odun kısmı görülmeli ve anaçtaki yarık kadar olmalıdır. Kalemin kabuğu anacın kabuğu ile aynı hizaya gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde kalem anaçta açılan yarığa yerleştirilerek balta çıkarılır. Aşı yapılan kısım, pamukla sarılır ve aşı bölgesinin nemli kalması ve aşının tutması için suyla ıslatılır. Aşı yapılan bölge bez veya aşı bandıyla sarılarak, aşının üzeri gevşek toprakla yavaşça kapatılıp kümbet yapılır ve yanına bir işaret çubuğu dikilir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz