Üretilmeyen tek kaynak yok oluyor

SAMSUN (İHA) - TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, toprak kayıplarının önüne geçilmesi gerektiğin dile getirerek, "Gıda temini için tarım yapılabilmesi 20 bin yıl gerekiyor" dedi.

Dünyanın ve insanların hayat kaynağı olan toprağın 1 santimetresi yaklaşık 500 yılda oluşuyor, verimli hale gelmesi için ise 20 bin yıl gerekiyor. Dünyada üretilemeyen ve oluşumu yüzlerce yıl alan toprağın her geçen gün erozyon, bilinçsiz kullanımlar nedeniyle yok olduğunu belirten Sönmez, toprak oranları ve kaybı üzerinde çeşitli araştırmalar yapılırken, dünyadaki toprakların yüzölçümünün sadece 10'da 1'inde üretim yapıldığını söyledi. Sönmez, Türkiye'nin arazi varlığının yaklaşık yüzde 36'sının
işlendiğini, yüzde 28'inin çayır ve mera, yüzde 30'unun orman ve fundalık, geriye kalan bölümü diğer araziler içinde yer aldığını, ekilebilir arazinin ancak yüzde 11'inin sulanabildiğini, ortalamalarda Türkiye'nin toprak kaybı oranlarında önde gelen ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Türkiye topraklarının sadece yüzde 15'i üstün verimli olduğuna dikkat çeken Sönmez, "Toprağın oluşumu göz önüne alındığında, değeri ortaya çıkıyor. 1 santimetre verimli toprak ancak ortalama 500 yılda oluşuyor. Tarım yapılabilmesi için gereken minimum 40 santimetre toprağın oluşması için ise yaklaşık 20 bin yıl gerekiyor. Cumhuriyetin ilanından bu yana 44 milyon hektar mera alanı 12.3 milyon hektara kadar geriledi. Her gün 400 bin kamyon dolusu, her yıl da 1 milyar 400 milyon ton civarında verimli toprak erozyon sonucunda kaybediliyor. Bu miktar Bursa ve Kocaeli illerini kapsayacak büyüklükte. Yüzölçümü Türkiye'nin 12 katı olan ABD'de erozyonla kaybedilen toprak miktarı yılda 1.7 milyar ton iken, Türkiye'de 1.4 milyar ton. Her yıl kaybedilen 1 milyar 400 milyon ton toprağın 500 milyon tonu ise tarım alanlarından gidiyor. Bu topraklarla 25 santimetre kalınlığında tarla oluşturulursa 2 milyon dekar tarla elde edilebiliyor" diye konuştu.