"Üretimden Tüketime Domates Paneli"

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, "Özellikle domates kurusu ihracatı üzerinde durulması gereken önemli bir

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, "Özellikle domates kurusu ihracatı üzerinde durulması gereken önemli bir konudur" dedi.

UYMSİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursa Valiliği koordinasyonunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Karacabey Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda düzenlenen "Üretimden Tüketime Domates Paneli" ile domates konusu ele alındı.

Bursa Valiliği tarafından 2012 yılının şeftali ve biberin yanı sıra domates yılı ilan edildiğini ifade eden UYMSİB Başkanı Çalı, ihracatın önemli ürünlerinden birinin de yaş domates ve mamulleri olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

2010 yılını "Bursa Siyah İnciri" yılı olarak ilan ettiklerini belirten Çalı, 2011'de ise Bursa'nın önemli üretim ve ihracat ürünlerinden biri olan armudun ön plana çıktığını belirterek, "Bu yıl da 3 ürünün şeftali, biber ve domatesin, gelişmesi için valiliğimizin katkılarıyla bu paneli düzenliyoruz. 2013 yılı kiraz, çilek ve ipek böcekçiliği yılı olacak" dedi.

Bursa için domatesin önemli bir sebze olduğunu dile getiren Çalı, "Domates Türkiye genelinde yıllık ihracatı 400 ile 490 milyon dolar olan bir ürün. Daha çok yaş olarak ihraç edilen bu üründe Bursa özelinde Karacabey öne çıkıyor. Türkiye'de ise en fazla yaş domates ihracatı yapılan yerlerde Antalya ve Ege Bölgesi ön planda yer alıyor. Domatesin mamul haline getirilerek salça, ketçap ve benzeri şekilde ihraç edilme rakamları 2009'da 201 milyon dolar civarındayken bu rakam geçen yıl maalesef 130 milyon dolara gerilemiş durumdadır" diye konuştu.

Çalı, incelemelerinde domates kurusunun dikkatini çektiğini ifade ederek, "Domates kurusu ihracatı 60 milyon dolar mertebesinde. Bu rakam geçen yıl 67 milyon dolara çıkmış durumda. Özellikle domates kurusu ihracatı üzerinde durulması gereken önemli bir konudur" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bursa'nın tarım ürünlerinde, 30-40 milyon dolarlık ihracat yapılan çok fazla ürün bulunmadığına dikkati çeken Çalı, "Karacabey bulunduğu iklim kuşağı olarak kurutmaya uygun değil ancak ben yine de bu konu hakkında çalışılmasının, kafa yorulmasının yerinde olacağını düşünüyorum. 67 milyon dolarlık domates kurusu ihracatı dikkat çekici bir rakam, bu pastadan Karacabey mutlaka payını almalıdır" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik ise Bursa'da 970 bin ton domates üretildiğini, Karacabey'in bu üretimin yüzde 70'ini karşıladığını belirterek, insan sağlığı ve ihracatın olumsuz etkilenmemesi için ilaç kalıntılarıyla mücadele içinde olduklarını söyledi.

Muhabir: Cem Şan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: